Naslovnica Život Irak: Uhapšen “visoki vođa tzv. Islamske države”

Irak: Uhapšen “visoki vođa tzv. Islamske države”

86
foto arhiva

Bagdad — Iračke vlasti saopštile su u ponedeljak, 11. oktobra, da su “uhapsile visokog vođu grupacije Islamske države i dugogodišnjeg operativca al-Qaida”, javlja agencija Assoaciated Press.

Irački premijer Mustafa al-Kadhimi na Twitteru je objavio tu vijest i identifikovao uhapšenog kao Samija Jassema, koji nadzire finansijsko poslovanje grupe Islamska država i bio je zamjenik vođe Islamske države u vrijeme pokojnog Abu Bakr al-Baghdadija.

Akciju je opisao kao “jednu od najtežih” prekograničnih obavještajnih operacija koju su iračke snage dosada provele.

Irački obavještajni dužnosnici rekli su za Associated Press da je Jassem zatočen u identificiranoj stranoj zemlji i prije nekoliko dana prevezen u Irak. Govorili su pod uvjetom anonimnosti jer nisu bili ovlašteni govoriti o operaciji javno.

Jassem je radio s iračkim vođom al-Qaide Abu Musab al-Zarqawijem, prije nego što su ga Amerikanci ubili u Iraku 2016. On je obavljao različite dužnosti u sektoru sigurnosti u Iraku, a preselio se u Siriju 2015. godine, nakon što je grupa Islamska država, ogranak al-Qaida-e, proglasila svoj kalifat 2014. godine, kada je postao zamjenik Abu Bakr al-Baghdadija, vođe ekstremističke grupe.

 

(StarMo)