Naslovnica Život Irak: Parlament traži da “strani vojnici” napuste zemlju

Irak: Parlament traži da “strani vojnici” napuste zemlju

620
foto arhiva

Bagdad — Irački parlament izglasao je rezoluciju kojom se “strani vojnici” pozivaju da napuste tu zemlju nakon američkog vazdušnog napada u kome je ubijen iranski general Qasem Soleimani.

Vlada Iraka se “obavezuje da će opozvati svoj zahtjev za pomoć Međunarodne koalicije koja se bori protiv ekstremista takozvane Islamske države usljed okončanja vojnih operacija u Iraku i postizanja pobjede”, stoji u rezoluciji koja je usvojena 5. januara, javlja Radio Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

U dokumentu se dodaje da vlada premijera Iraka Adela Abdula Mahdija “mora da radi na tome da zaustavi prisustvo bilo kojih stranih trupa na iračkom tlu i da im zabrani da koriste iračku zemlju, vazdušni prostor ili vodu iz bilo kog razloga”.

Parlamentarne rezolucije nisu obavezujuće za vladu, ali Abdul-Mahdi je ranije pozvao parlament da preduzme hitne mjere i što prije okonča prisustvo stranih trupa u Iraku.

“Uprkos unutrašnjim i spoljnim poteškoćama sa kojima bismo mogli da se suočimo, to je najbolje po Irak”, rekao je Mahdi zastupnicima u govoru.

(StarMo)