Naslovnica Život Irak: Papa Franjo se sastao sa vrhovnim šiitskim imamom

Irak: Papa Franjo se sastao sa vrhovnim šiitskim imamom

429
foto: BBC/Reuters

Najaf — Papa Franjo i irački vrhovni šiitski imam Ali al-Sistani uputili su u subotu, 6. marta, snažnu poruku mirnog suživota, pozivajući muslimane u ratom izmorenoj arapskoj naciji da prigrle iračku dugo iscrpljenu kršćansku manjinu tokom historijskog sastanka u svetom gradu Najaf.

Njihov sastanak u svetom gradu Najaf, tokom rizične papine turneje po Iraku, prvi je susret pape s tako visokim šiitskim imamom.

Nakon sastanka, Al-Sistani, jedna od najvažnijih figura šiitskog islama, pozvao je svjetske vođe da drže velike sile odgovornima i da mudrost i razum prevladaju nad ratom.

Papa je također pozvao vjerske zajednice da rade zajedno, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Naglasio je važnost saradnje i prijateljstva između vjerskih zajednica “kako bismo, njegujući međusobno poštovanje i dijalog, mogli doprinijeti dobru Iraka i regije”, saopćeno je iz Vatikana u izjavi nakon sastanka koji je trajao oko 45 minuta.

Papa (84) je posjetio pretežno muslimanske zemlje, uključujući Tursku, Jordan, Egipat, Bangladeš, Azerbejdžan, Ujedinjene Arapske Emirate i palestinske teritorije, koristeći ta putovanja kako bi pozvao na međureligijski dijalog.

Al-Sistani je u izjavi rekao: “Vjersko i duhovno vodstvo moraju igrati veliku ulogu u zaustavljanju tragedije… i podsticati strane, posebno velike sile, da mudrost i razum prevladaju i izbrišu jezik rata”.

Velike sile “ne smiju sponzorirati vlastiti interes na štetu prava ljudi da žive u slobodi i dostojanstvu”, rekao je, dodajući da bi kršćani trebali živjeti kao i svi Iračani u miru i suživotu.

Sastanak se održao u Sistanijevom skromnom domu gdje živi decenijama, smještenom duž uske uličice u Najafu, u blizini svetišta imama Alije.

Službena vatikanska fotografija pokazala je Al-Sistanija (90) u tradicionalnom crnom šiitskom ogrtaču i turbanu kako sjedi preko puta pape Franje, u bijeloj odjeći.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)