Naslovnica Izdvojeno Irak: Iran raketama napao američku bazu

Irak: Iran raketama napao američku bazu

587

Teheran — Najmanje devet raketa je palo je nočas na amaričku zračnu bazu Ain al Assad, u pustinjskom kraju na zapadu Iraka, u kojoj su stacionirani američki vojnici, rekao je za France Presse sigurnosni izvor.

Iranska televizija je objavila da je napad “odgovor na ubistvo generala Solejmanija”.

Iranski državni mediji javljaju da je napad pokrenula Islamska revolucionarna garda. Objavljeni su i video snimci na kojima je prikazano ispaljivanje, kako navode, „raketa osvete“.

“Riječ je o osvetničkoj operaciji za ubistvo generala Revolucionarne garde Qassema Soleimanija. Akcija se zove ‘Mučenik Soleimani’, napad je lansirala zračna divizija Revolucionarne garde”, saopšteno je na iranskoj državnoj televiziji, a prenosi agencija Associated Press.

Iranski Čuvari revolucije “potvrđuju da su američku bazu u Iraku pogodili s desetak raketa” i najavljuju “još snažniji odgovor” u slučaju američkog protunapada, objavio je na Twitteru PressTV, iranska informativna mreža na engleskom jeziku.

Američki predsjednik Donald Trump je obaviješten o napadu na američke objekte u Iraku i “pomno” prati situaciju, javila je Bijela kuća.

(StarMo)