Naslovnica Sport Ipak počinje najveći svjetski “cirkus”

Ipak počinje najveći svjetski “cirkus”

141

Sarajevo — Četiri mjeseca nakon što je uvodna trka otkazana u posljednjem trenutku, sezona Formule 1 napokon počinje ovog vikenda – na drugom kontinentu i u svijetu koji izgleda drugačije.

Na stazi u Spielbergu neće biti navijača, a zbog korona virusa i dalje je neizvjesno koliko se trka može održati i gdje.

To možda nije jedini neobičan prizor, pošto vozači razgovaraju o načinima podrške borbi protiv rasizma, među kojima i o tome da kleknu uoči prve trke u ovogodišnjem šampionatu, u znak podrške pokretu “Životi crnaca su važni”.

Skraćena sezona Formule 1 počet će trkama na stazi u Spielbergu, u Austriji, 5. i 12. jula umjesto u 16.000 kilometara udaljenom Melbournu.

Pandemija korona virusa dovela je do toga da ta prva trka u martu, u Australiji, bude otkaza dva dana prije njenog starta. Nekoliko drugih trka, među kojima i Velika nagrada Monaka, takođe su otkazane.

Spasilački paket sa osam evropskih trka stisnutih u 10 sedmica trebalo bi da se završi Velikom nagradom Italije 6. septembra.

U Formuli 1 se i dalje nadaju da će održati 15 do 18 trka od predviđene 22.

Staza u Spielbergu odsječena je od većih gradova, ali su stroge zdravstvene i bezbjednosne mjere ipak uspostavljene.

Svi koji uđu na stazu, uključujući i znatno smanjen broj predstavnika medija, moraju imati negativan nalaz na Covid-19.

Timovi Formule 1 neće moći da se međusobno druže, na stazi i van nje, dok će se vozači držati konferencije za novinare putem video linka i sa unaprijed poslatim pitanjima, prenose federalna.ba i Beta.

(StarMo)