Naslovnica Život Ipak, dobra vijest

Ipak, dobra vijest

366

Zagreb — Vakcina proizvođača Pfizer i BioNTech protiv Covida-19 uspjela je neutralizirati novu varijantu koronavirusa koja se ubrzano širi u Brazilu, pokazala je laboratorijska studija objavljena u časopisu New England Journal of Medicine u ponedjeljak.

Studija navodi da je krv osoba koje su primile Pfizer/BioNTechovu vakcinu neutralizirala umjetnu verziju virusa koja je sadržavala iste mutacije u šiljku koju u sebi ima i visoko zarazna, P.1 verzija koronavirusa koja je otkrivena u Brazilu.

Naučnici u studiji navode kako je neutralizirajuća sposobnost bila otprilike jednaka onoj koju je njihova vakcina imala na prethodnu, manje zaraznu varijantu virusa od prošle godine, prenijeli su hrvatski mediji.

Šiljak, kojeg virus koristi kako bi ušao u čovjekove stanice, primarna je meta mnogih vakcina protiv Covida-19.

U prethodno objavljenim istraživanjima, Pfizer je otkrio kako je njihova vakcina neutralizirala i druge zaraznije varijante virusa, britansku i južnoafričku varijantu, iako se pokazalo da južnoafrička varijanta može smanjiti nivo antitijela koja se stvaraju nakon vakcinisanja.


Pfizer je ustvrdio da vjeruje kako je vrlo vjerovatno da njihova trenutna vakcina štiti protiv južnoafričke varijante virusa. Ipak, ta kompanija planira testirati eventualni učinak treće doze vakcine kao i testirati preoblikovanu verziju vakcine, namijenjenu borbi s tom varijantom kako bi se bolje razumjela imunološka reakcija.

(StarMo)