Naslovnica Politika Inzko u UN-u: Političari koriste pandemiju za daljnje podjele

Inzko u UN-u: Političari koriste pandemiju za daljnje podjele

67
Valentin Inzko; foto: arhiva - ilustracija

New York — Podjele u Bosni i Hercegovini postale su izraženije u periodu pandemije, a razlog tome su nastojanja lokalnih političara da i u takvim okolnostima stiču političke poene, upozorio je u utorak visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko Vijeće sigurnosti UN-a.

Inzko je Vijeću sigurnosti UN podnio redovni šestomjesečni izvještaj o stanju u BiH koji se odnosi na period od sredine oktobra prošle do sredine aprila ove godine.

Informirajući Vijeće sigurnosti Inzko je istakao kako je kriza izazvana pandemijom još jednom dokazala koliko je BiH nefunkcionalna, što političari u njoj koriste kako bi pokušali ostvariti neke svoje ciljeve. Zbog toga su, poručio je Inzko, posljedice direktno trpili građani jer BiH kao država nije uspjela osigurati koordinirani pristup suočavanju s izazovima zaraze, uključujući tu nabavku vakcina.

U BiH, koja ima 3,5 miliona stanovnika, do dana podnošenja Inzkovog izvještaja koronavirusom je zaraženo gotovo 200 hiljada ljudi, a od posljedica zaraze umrlo je njih više od 8500.

Inzko je istakao kako sadašnji saziv Vijeća ministara, kao i državni parlament, loše funkcioniraju i ne donose gotovo nikakve nove zakone niti provode reformske mjere.

“Entiteti su poduzeli jednostrane i nekoordinirane mjere, što je rezultiralo poduzimanjem različitih rješenja na različitim dijelovima teritorije BiH”, podsjetio je Inzko.

Upozorio je i kako su se i u takvim uslovima ponovo javili oni koji dovode u pitanje opstanak BiH pa time i Daytonski sporazum, a tako je okvalificirao i pozive na “mirni razlaz” koje ponovljeno iznosi sadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Posebno zabrinjavajućim Inzko je ocijenio pritiske vlasti u Republici Srpskoj da se što prije okonča mandat vojne misije EU u BiH (EUFOR), što bi također moglo ugroziti mir i stabilnost u zemlji.

Podsjetio je kako je Upravni odbor Vijeća za provedbu mira (PIC) ranije potvrdio svoju nedvsmislenu podršku teritorijalnom integritetu i temeljnoj strukturi BiH kao jedinstvene, suverene države koja se sastoji od dva entiteta te da stoga ne dolazi u obzir nikakvo crtanje novih granica.

U Inzkovom izvještaju stoji i ostvrt na stanje u Federaciji BiH, koja nije dobila novu vladu ni dvije i po godine nakon što su provedeni izbori, a razlog je u činjenici da se tome protivi HDZ BiH, koji na taj način pokušava prisiliti bošnjačke partnere u vlasti da pristanu na izmjene izbornog zakona, čemu se SDA protivi. Za visokog predstavnika takva je situacija nespojiva s principima koja bi morala vrijediti u demokratskim državama, u kojima su rezultati izbora obavezujući za sve, a istakao je kako mu je neprihvatljiva takva politika uzajamnih ucjenjivanja.

Komentirajući rasprave o izmjenama izbornog zakona BiH Inzko je ocijenio kako se one moraju usmjeriti na provedbu preporuka OSCE-a, Grupe država za borbu protiv korupcije (GRECO) i Venecijanske komisije Vijeća Evrope. Njihov je cilj garantirati integritet izbornog procesa, ali i provođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava s ciljem eliminiranja diskriminacije birača zasnovane na etničkoj pripadnosti i mjestu prebivališta.

“Jasno sam istakao da promjene ne mogu rezultirati daljnjim etničkim ili teritorijalnim podjelama u BiH. Ne postoji pravni razlog koji bi opravdao takve podjele i ja čvrsto vjerujem da nam provedba presuda u slučajevu ‘Sejdić i Finci’ daje historijsku priliku da u BiH eliminiramo diskriminaciju i približimo se otvorenosti”, kazao je Inzko. Po njegovoj ocjeni, između HDZ BiH i SDA vodi se borba za “etnizaciju” izbornog sistema, odnosno za uspostavu nove ravnoteže između kolektivnih prava naroda i individualnih prava građana.

Inzko je u zaključnom dijelu svog izvještaja istakao kako je u postojećim okolnostima potrebno obnoviti mandat EUFOR-a kako bi se pravovremeno odgovorilo na moguća sigurnosna ugrožavanja u BiH te osigurati nastavak djelovanja Ureda visokog predstavnika (OHR). To tim prije jer do sada nije bilo gotovo nikakvog napretka u dostizanju pet ciljeva i dva uslova, definiranih još 2008. godine kao pretpostavke za zatvaranje OHR-a.

Formula 5+2, kako ju je postavio PIC, znači da BiH mora riješiti pitanje upravljanja državnom i vojnom imovinom, osigurati puno poštivanje arbitražne odluke o Brčkom kao samostalnom distriktu, riješti pitanje fiskalne održivosti i osigurati vladavinu prava. Konačni uslov je da Upravni odbor PIC-a procijeni kako je u BiH osigurana puna politička stabilnost, prenose federalna.ba i Hina.

(StarMo)