Naslovnica Politika Inzko: U Beču najviše Srba, a RS neće migrante

Inzko: U Beču najviše Srba, a RS neće migrante

615
foto: Patria

Sarajevo — Visoki predstavnik Valentin Inzko kazao je da su tokom protekla dva dana na zasjednaju UO Vijeća za implementaciju mira (PIC) vođeni razgovori sa političkim predstavnicima. Tokom prvog dana zasjedanja UO PIC-a razgovarali su sa lokalnim čelnicima gradonačelnicima i načelnicima nekoliko gradova i općina.

„Ono što smo čuli je da lokalna samouprava može biti vodeća snaga koja može pokrenuti promjene i na višim nivoima vlasti. Isto tako vidjeli smo i međuvjerske primjere saradnje. Odlični su rezultati o izvozu nekih općina, ali i ima i loših primjera. Naprimjer u Tešnju godinama čekaju na novu trafostanicu što je zaustavilo i nove investicije”, kazao je Inzko.

Drugi sastanak PIC-a bio je u vezi migranata i odgovor institucija na tu krizu. Razgovarano je sa predstavnikom IOM-a, direktorom Granične policije BiH Zoranom Galićem i direktorom Službe za poslove sa strancima Slobodanom Ujićem.

„Neke od informacija su nas šokirale. Dobili smo informaciju od direktora Galića da ne može popuniti 500 upražnjenih mjesta u GP BiH. Tu je zatim i budžetsko pitanje. Cijela zemlja je odgovorna da se nosi sa pitanjem migranata i to je dejtonsko pitanje i to nije dužnost jednog entiteta i jednog kantona. Ipak teret je nesrazmjerno raspoređen. Kad govorimo o RS-u nije tajna da je najveća grupa u Beču Srba i da su dobro primljeni i to bi trebalo da se pokaže na primjeru izbjeglica koji su samo u tranzitu. Još jedan zaključak je da institucijama na državnom nivou treba još više novca. Važno je naći način da BiH izvršava svoje ustavne nadležnosti u tijesnoj saradnji sa drugim institucijama”, kazao je Inzko, prenosi Patria.

Inzko je pozvao vlasti da implementiraju presudu „Sejdić i Finci“.

„Nije samo riječ o Sejdiću i Finciju, već i drugim građanima i pripadnicima nacionalnih manjina. To se ne može tolerirati da živimo u zemlji da nema jednakosti“.

(StarMo)