Naslovnica Politika Inzko: To nisu predstavnici entiteta nego države BiH

Inzko: To nisu predstavnici entiteta nego države BiH

242
foto: Patria

Sarajevo — Valentin Inzko, visoki predstavnik dao je komentar o prisustvu zvaničnika sa državnog nivoa na skupu održanom 20. februara 2020. u Administrativnom centru Vlade RS u Istočnom Sarajevu, u organizaciji Milorada Dodika.

“Taj skup se de facto ticao provođenja politike Republike Srpske vezane za blokiranje procesa odlučivanja u državnim institucijama. Prisustvo na tom sastanku je neprihvatljivo, jer ono de facto pokazuje spremnost na učešće u blokiranju donošenja odluka u institucijama na državnom nivou.

Ono također ozbiljno dovodi u pitanje profesionalni, moralni i lični integritet učesnika i percepciju nezavisnosti institucija koje oni predstavljaju. Čelnici nezavisnih institucija zakonski su obavezni da osiguraju nezavisnost tih institucija od političkog uticaja, i da se suzdrže od svakog djelovanja koje bi moglo ugroziti instituciju koju predstavljaju ili pak njenu nezavisnost.

Podsjetio bih da državni zvaničnici u institucijama BiH koji su izabrani i imenovani sa teritorije entiteta nisu predstavnici entiteta nego države BiH. U skladu sa Aneksom 4. Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH (Ustav BiH), državne institucije i državni zvaničnici vrše svoje dužnosti u skladu sa Ustavom BiH i odlukama institucija BiH, a ne entiteta.

Ponovio bih još jednom da državni zvaničnici koji su prisustvovali skupu održanom 20. februara 2020. u Istočnom Sarajevu, kao i svi drugi državni zvaničnici, imaju odgovornost da strogo poštuju Ustav BiH i zakon i da su dužni osigurati puno i nesmetano funkcioniranje državnih institucija, uključujući i brz proces odlučivanja”, naveo je Inzko, prenosi Novinska agencija Patria.

(StarMo)