Naslovnica BiH Inzko: Tek kada neki političari završe u zatvoru…

Inzko: Tek kada neki političari završe u zatvoru…

233

Sarajevo — “Kada neki političari završe u zatvoru ljudi će shvatiti da se isplati ostati u BiH”, rekao je visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko u intervjuu za njemački Tageszeitung (TAZ).

Istakao je i da je Vijeće za implementaciju mira (PIC) jasno stavilo do znanja da “nema promjena granica”, kako ih je crtao Dodik, prenosi Deutsche Welle.

Intervju sa Inzkom počinje konstatacijom novinara njemačkog lista Tageszeitung da je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik visokog predstavnika u BiH nazvao monstrumom. Valentin Inzko kaže kako to nije neka novina s obzirom da ga je Dodik ranije nazivao i „trgovcem stokom, prostitutkom i kriminalcem”.

“Raduje me međutim što je njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas 28. oktobra u svom jako dobrom govoru rekao da za zemlje i političare, koji glorifikuju ratne zločine, nema mjesta u EU. Dodik je izjavama pred Vijećem sigurnosti UN-a pucao sam sebi u nogu”, prokomentarisao je Inzko, prenosi Patria.

Na pitanje da li je to dovoljno da se promijeni politika nacionalista, Inzko je ukazao da postoje razne odluke usmjerene protiv kršenja Dejtonskog sporazuma kao i da su neke od njih na snazi dok neke ističu 2020. godine.

“Sve ću poduzeti kako bi ih ponovo aktivirao i kako bi se one, u vidu načelnih odluka, reaktivirale od strane ministara vanjskih poslova EU”, rekao je on.

(StarMo)