Naslovnica BiH Inzko: Raste raspoloženje za korištenje bonskih ovlasti

Inzko: Raste raspoloženje za korištenje bonskih ovlasti

209
foto: Patria

Sarajevo — Valentin Inzko je za televiziju N1 rekao da raste raspoloženje za korištenjem bonskih ovlasti visokog predstavnika, te da je vrijeme da se uđe u treću fazu, odnosno da se pravi novo poglavlje u bh. politici.

Također, reagovao je na izjavu Milorada Dodika nakon njegovog izvještaja pred Vijećem sigurnosti UN-a. Rekao je kako nema pojma ko su “muslimani koji pišu izvještaje u njegovom kabinetu”, što je naveo Dodik u svojoj reakciji, a kazao je i to da izvještaje piše uvijek neko kome je maternji jezik – engleski.

Na pitanje da li visoki predstavnik treba posegnuti za bonskim ovlastima, Inzko je kazao:

“Raspoloženje za to raste. Mi smo proteklih 11 godina imali politiku domaće odgovornosti. Ja sam u BiH imao zadatak da zatvorim ured. Tu postoji neka rezolucija PIC-aa iz 2008. Situacija se pogoršavala. Baš oni koji traže da se OHR zatvori, oni su krivi što je on još ovdje. Sve više ambasadora vidi potrebu za pojačavanjem OHR-a. Mislim da je došlo vrijeme da otvorimo novo poglavlje”, rekao je.

Šta je crvena linija da se posegnu bonske ovlasti?

“Crvena linija bi bilo grubo kršenje Dejtona. Mi moramo razmišljati o nečemu drugome. U prvih 11, 12 godina smo imali robusnu politiku, snažnu politiku međunarodne zajednice. Ona je bila izuzetno uspješna. Bh. valuta jedna od od najjačih, imamo zajedničku zastavu, zajedničku Premijer ligu, a bile su tri. Oružane snage su zajedničke. To je uspješna prva faza. Druga faza je domaća odgovornosti i domaća rješenja. Vi sami prosudite da li je tih 12 godina bilo uspješno”, kazao je Inzko.

Kompletan intervju je na ovom linku.

(StarMo)