Naslovnica BiH Inzko: Prerano “prepustili uzde” domaćim političarima

Inzko: Prerano “prepustili uzde” domaćim političarima

264
Valentin Inzko

Sarajevo — Visoki predstavnik Valentin Inzko kazao je u Pressingu TV N1 da je međunarodna zajednica u Bosni i Hercegovini “napravila grešku jer je uzde prerano predala domaćim političarima”.

On je istakao i da je desetak godina nakon okončanja rata u BiH, međunarodna zajednica bila robusno zastupljena i da se uradilo mnogo dobrih stvari.

Poručio je da i se nada ulasku u ‘treću fazu’, jer osjeća jedno novo raspoloženje nekih evropskih zemalja i Sjedinjenih Američkih Država spram Bosne i Hercegovine.

– Ja mislim da je međunarodna zajednica napravila jednu grešku – deset godina po Dejtonu, da je uzde prebrzo predala domaćim političarima. Prvih deset godina je međunarodna zajednica bila robusno predstavljena. Tu se uradilo puno dobrih stvari. I jedna od najjačih valuta na Balkanu i Evropi je marka. Iz tri ministarstva je napravljeno devet ministarstva i onda je međunarodna zajednica predala uzde domaćim političarima. Ja mislim malo prebrzo. Morala je ta predaja biti s malo više monitoringa. Ja se nadam da stranici ponovo preuzimaju uzde. Kapija se otvara s dolaskom predsjednika Bajdena. On zna tu regiju, pamti se i njegov govor u Senatu kada BiH nije smjela da se brani. Osjećam jedno novo raspoloženje i spremnost nekih evropskih zemalja: da li je to Nizozemska, Francuska i pogotovo Njemačka, da zajedno s Amerikom otvori novo poglavlje. Ja to nazivam treća faza, prva je međunarodna snaga, druga domaća odgovornost, a ovo je treća. Treba koristiti elemente prve faze. Treba neke stvari opet koristiti koje smo koristili tada u korist građana, neko vrijeme i onda se polako povući, ali ne preko noći. Ja sam za korištenje bonskih ovlaštenja, ali ne svaki dan, poručio je Inzko u razgovoru za N1.

Potom je ponovio da je vlastima u entitetu Republika Srpska dao rok od šest mjeseci da skinu ploču s imenom osuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića sa prostorija Studentskog centra.

– Mislim da bi EU i SAD mogle napraviti zajednički plan nove misije, i da onda zajedno krenu i da taj pristup opet bude robustan. Da se daju i rokovi, neprihvatljivo je da niko nije dao rok za osnivanje EUROPOL-a u BiH, istakao je Inzko.

(StarMo)