Naslovnica Politika Inzko pred UN-om: Nacionalističke političke elite ne žele rješavati probleme

Inzko pred UN-om: Nacionalističke političke elite ne žele rješavati probleme

533

Sarajevo/New York — Visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Valentin Inzko upozorio je u četvrtak Vijeće sigurnosti UN-a kako su stabilnost i funkcionalnost BiH ugroženi separatističkom politikom bosanskih Srba, ali i opstrukcijama i blokadama zbog spora oko izmjena izbornog zakona.

Sve dobro poznate probleme u toj zemlji pandemija koronavirusa dodatno je pogoršala, istakao je Inzko u izvještaju o stanju u BiH, prenosi N1.

Predstavljajući redovni šestomjesečni izvještaj, Inzko je naveo kako je tokom proteklih pola godine pandemija potvrdila da neki političari u zemlji uporno slijede svoje ciljeve podjela, čak i ako je to na štetu zajedničke borbe za živote i zdravlje ljudi. Uz to se u pandemiji dokazalo kako je BiH u ogromnoj mjeri ovisna o međunarodnoj finansijskoj podrši bez koje ne može preživjeti.

Nacionalističke političke elite, istakao je Inzko, i u ovoj su krizi pokazale kako ne žele ili nisu u stanju rješavati stvarne probleme građana, a kao primjer za to naveo je nefunkcioniranje odnosno blokade s kojima je suočena Federacija BiH.

Inzko je stava da opasnosti koje proizvodi promoviranje separatističke politike u Republici Srpskoj nisu nestale, a u međuvremenu su se pojačale napetosti zbog upornih zahtjeva HDZ BiH za izmjenama izbornog zakona kojima se protivi bošnjačka strana, odnosno Stranka demokratske akcije (SDA). “Nakon decenija pozitivne reintegracije zemlje dinamika se promijenila, a centrifugalne političke snage pokušavaju unazaditi reforme i napredak”, kazao je Inzko pred članovima Vijeća sigurnosti UN-a.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)