Naslovnica BiH Inzko ponovio: Entiteti nisu države!

Inzko ponovio: Entiteti nisu države!

436
Valentin Inzko

Sarajevo — Ured visokog predstavnika (OHR) ocijenio je danas u saopćenju za javnost da “proslavljanje dana RS 9. januara pokazuje očigledno nepoštivanje vladavine prava i otvoreno nepoštivanje sudskih odluka”.

Iz OHR-a poručuju da je Ustavni sud BiH odlučivao o usklađenosti 9. januara kao dana RS sa Ustavom BiH, te je utvrdio da je obilježavanje tog dana neustavno.

Ponovivši da se ne protivi danu RS ukoliko se on organizira i obilježava u skladu sa postojećim zakonskim okvirom, visoki predstavnik Valentin Inzko konstatirao je da je “poštivanje vladavine prava preduslov za svaku modernu demokratiju”.

“Vladavina prava nije švedski stol koji daje mogućnost izbora. Odluke Ustavnog suda BiH su konačne i obavezujuće i moraju se poštovati u cijeloj BiH” – rekao je Inzko i dodao da je obilježavanje dana RS na način koji vrijeđa ili pak zastrašuje druge građane, uključujući i povratničke zajednice, van svakog razuma i da ga nadležni pravosudni organi moraju sankcionirati.

Istakao je da smo u posljednjih nekoliko dana često bili svjedoci pogrešnog predstavljanja statusa države Bosne i Hercegovine i odnosa između entiteta i države, ali da Ustav jasno definira BiH kao državu koja se sastoji od dva entiteta, Federacije BiH i Republike Srpske. Ona nije sastavljena od dva entiteta, kao što se uporno i pogrešno tvrdi.

“Bosna i Hercegovina je međunarodno priznata država, čiji suverenitet i teritorijalni integritet su zagarantirani Općim okvirnim sporazumom za mir, Ustavom BiH i međunarodnim pravom – dakle upravo ono što entiteti nisu. Sukladno tome, Republika Srpska nije država, kao što tvrdi član Predsjedništva Dodik. U skladu s Mirovnim sporazumom, entiteti nemaju pravo na otcjepljenje i postoje samo na osnovu Ustava BiH. Entiteti nisu države, bez obzira na to koliko neko tvrdio suprotno. Stoga će o netačnim tvrdnjama o državnosti RS biti izviješteno Vijeće sigurnosti UN” – rekao je Inzko.

(StarMo)