Naslovnica Politika Inzko otkrio: Dodik se 12 puta sreo sa Putinom

Inzko otkrio: Dodik se 12 puta sreo sa Putinom

141
Valentin Inzko

Sarajevo/Beč — Bivši Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko je za austrijski list “Profil” govorio o mogućnostima prenošenja ukrajinske krize u Bosnu i Hercegovinu te naveo da je, mada nije jasno šta Moskva planira, činjenica da su BiH i Srbija okružene NATO članicama, da je teritorijalni integritet i suverenitet Bosne potvrđen je u Vijeću sigurnosti UN-a, te da je čak i Rusija glasala za uključivanje Bosne u UN., prenosi televizija N1.

Inzko je ponovio da tenzije u BiH nikada nisu bile veće od rata te da član Predsjedništva Milorad Dodik “godinama stvara tenzije”.

“Ali ovaj put Dodik je otišao korak dalje. On je najavio da će stvoriti sopstvenu vojsku. Dodik više ne priznaje državnu agenciju za medicinska sredstva. Također je najavio da će izaći iz poreskog, pa čak i iz pravosudnog sistema. Ne želi da prizna presude Ustavnog suda ako mu se presuda ne sviđa!” objasnio je Inzko.

“Dodik odavno zaslužio smjenu”

On je rekao da je Dodik “odavno zaslužio” da bude smijenjen jer je kršio Dejtonski sporazum i Ustav BiH.

Inzko je naveo da se, prema njegovim bilješkama, Dodik oko 12 puta sreo sa Putinom, te da se dobro poznaju.

Na pitanje da li bi se mogao očekivati ukrajinski scenario u BiH u kojem bi Rusija priznala nezavisnu Republiku Srpsku, Inzko je odgovorio:

“Mnogi upozoravaju na ovakav scenario kao u Pridnjestrovlju, gdje postoji ruski marionetski režim u istočnoj Moldaviji. Samo: teritorijalni integritet i suverenitet Bosne potvrđen je u Vijeću sigurnosti UN-a. Rusija je također glasala za uključivanje Bosne u UN”, rekao je Inzko.

“Ne znamo šta Moskva planira. Ali Bosna i Hercegovina i Srbija su okružene NATO državama. Ako želite da stignete tamo, prvo morate preći te zemlje,” podcrtao je on.

“Ni Srbija ne bi priznala Republiku Srpsku”

“Na kraju, ni Srbija ne bi priznala Republiku Srpsku. Prvo, zato što je veza Beograda sa Briselom i Berlinom važnija, a drugo, zato što predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ne želi ni da države priznaju Kosovo. Dodik stalno priča o srpstvu i o tome koliko je ono navodno ugroženo. Sve su to bajke. Srbima u Bosni i Hercegovini najviše prijete političari poput Dodika koji nemaju kičmu. Njegova politika je izolovala i osiromašila Republiku Srpsku. Dodik je izuzetno bogat, dok je stanovništvo ostalo siromašno”, dodao je on.

Također je naveo da je imao dobre odnose sa Dodikom prije nekih trideset godina.

“Bili smo na “ti”. Dodik je bio nada Zapada. Tada je još govorio da je u Srebrenici bio genocid. Danas su za njega Ratko Mladić i Radovan Karadžić narodni heroji. Štaviše, on ih smatra osnivačima Republike Srpske”, ispričao je bivši Visoki predstavnik.

Kompletan intervju je na ovom linku.

(StarMo)