Naslovnica Mostar Inzko: “Nikakav progres u Mostaru”

Inzko: “Nikakav progres u Mostaru”

280
Valentin Inzko

Sarajevo — Stranke u FBiH “nisu napravile nikakav progres” u rješavanju situacije vezane za odluku Ustavnog suda o izborima u Mostaru, navodi Visoki predstavnik Valenzin Inzko u izvještaju Vijeću sigurnosti UN.

Inzko podsjeća da izbori u Mostaru nisu održani još od 2008. godine, uz napomenu kako će on nastaviti sa nastojanjima da i građani Mostara imaju ista prava kao i u ostatku BiH.

Šef OHR-a naglašava kako su Stranka demokratske akcije i Hrvatska narodna zajednica BiH su “održale svoju dugogodišnje savezništvo” te da im se “pridružila multietnička Demokratska fronta” i “većinski bošnjački Savez za bolju budućnost”, navodi on. “

“Nisu poduzeti nikakvi koraci za imenovanje nove Vlade Federacije nakon Općih izbora 2018., zbog kontinuiranog insistiranja HDZ-a Bosne i Hercegovine da ovome mora prethoditi izmjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, navodno kako bi se u njega uključili amandmani da bi se riješilo ono što ta stranka gleda kao na pitanje ‘legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda’, što je uslov koji je SDA odbila”, navodi Inzko.

Izvještaj se odnosi na period između 16. oktobra 2019. godine i 15. aprila 2020.

(StarMo)