Naslovnica Izdvojeno Inzko: Mostar rješavati izvan “paketa”!

Inzko: Mostar rješavati izvan “paketa”!

896
Valentin Inzko

Mostar — Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko izjavio je u srijedu u Mostaru kako pitanje lokalnih izbora u Mostaru treba rjašavati “izvan paketa”.

“Tu međunarodna zajednica ima jedinstven stav da pitanje Mostara treba rješavati izvan ‘paketa’”, rekao je Inzko, aludirajući na politički paket na kojem insistira predsjednik HDZ-a BiH, Dragan Čović, koji zahtijeva da se pitanje izbornih pravila za Mostar rješava ‘u paketu’ sa načinom izbora delegata u Domove naroda, te članova Predsjedništva BiH.

Inzko je to rekao obraćajući se prisutnima na svečanoj akademiji u Centru za kulturu Mostar, upriličenoj u povodu 43. godišnjice od osnivanja Univerziteta „Džemal Bijedić“.

Inzko je najprije podsjetio da već više od deset godina građani Mostara nisu izašli na lokalne izbore i birali vlast, te je kazao i kako već više od desetljeća „svjedočimo bezbrojnim političkim igrama, prebacivanju krivnje na međunarodnu zajednicu“, kao i manifestaciji „tvrdih političkih pozicija.

“Dio ove taktike je i držanje pitanja izbora u Mostaru dijelom velikog političkog paketa”, kazao je Inzko, naglašavajući kako “treba suditi pojedinačno, ne u paketu”, u kojem će biti teško postići dogovor. “To znači, i tu međunarodna zajednica imam jedinstven stav – da pitanje Mostara treba rješavati izvan paketa”, naglasio je Inzko.

Nakon intoniranja državne i studentske himne, prisutnima se na početku skupa obratio rektor Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru, prof.dr. Elvir Zlomušica, podsjetivši da je 14. februara 1975. godine Skupština opštine Mostar donijela zaključak o organizovanju pripremnih radnji za osnivanje univerziteta u Mostaru. On je podsjetio i da je Univerzitet počeo sa radom sjednicom svoje Skupštine 11. februara, a svečano proglašenje je bilo 14. februara 1977. godine.

„Danas Univerzitet ‘Džemal Bijedić’ u Mostaru čini osam fakulteta i pet univerzitetskih studija. To je stabilan javni univerzitet, univerzitet sa tradicijom, akreditovan i reakreditovan univerzitet, univerzitet sa infrastrukturom, otvoren univerzitet sa značajnom međunarodnom saradnjom. Univerzitet trenutno ima potpisane sporazume o razmjeni studenata i nastavnika sa 32 univerziteta u zemljama Evropske unije, u sklopu ‘Erasmus plus’ programa, na kojima studenti mogu da provedu jedan do dva semestra na partnerskim univerzitetima. Također, imamo saradnju sa 12 visokoškolskih institucija iz Republike Turske u okviru Mevlana programa razmjene studenata i nastavnog osoblja. Treba dodati da Univerzitet trenutno učestvuje u 11 projekata finansiranih od strane Evropske unije“, rekao je uz ostalo rektor Zlomušica.

Prisutnima se među ostalim obratio i predsjedavajući Skupštine HNK-a, Šerif Špago, koji je istakao kako je potrebno da finansiranje Univerziteta od strane njegovih osnivača, ali i drugih nivoa vlasti, dostigne najmanje 50 posto od ukupnih prihoda Univerziteta, što će se vrlo brzo i ostvariti, kako je rekao, imajući u vidu mjere koje su poduzete zadnjih godina.

„U ovakvim uvjetima obrazovanja, Univerzitet, osim sredstava iz budžeta, mora početi ostvarivati prihode od istraživanja i saradnje sa privredom i državnim institucijama. Značajna su sredstva na raspolaganju univerzitetima i institutima za istraživačke projekte, koji se finansiraju iz raznih fondova“, rekao je uz ostalo Špago.

On je ukazao i da su se posljednjih decenija u cijeloj Evropi ulažu veliki napori na izgradnji sistema visokog obrazovanja, pri čemu su se mnoge države „jasno opredijelile za javne univerzitete“.

„Privatni univerziteti u Evropskoj uniji nisu smatrani opcijom za masovnije obrazovanje i istraživanje, a pogotovo ne kod nas, imajući u vidu da su kod nas privatni univerziteti osnovani uglavnom zbog profita vlasnika“, rekao je uz ostalo Špago.

(StarMo)