Naslovnica Politika Inzko: Mandati načelnika sve do potvrđivanja rezultata izbora

Inzko: Mandati načelnika sve do potvrđivanja rezultata izbora

176
Valentin Inzko

Sarajevo — Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini (BiH) Valentin Inzko stava je da bi mandati načelnika i gradonačelnika trebali biti produženi sve do potvrđivanja rezultata lokalnih izbora u BiH planiranih za 15. novembar.

To je naveo u pismu kojeg je uputio Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Savez opština i gradova Federacije BiH uputio je 16. oktobra molbu Predsjedništvu BiH, Vijeću ministara, Parlamentu BiH, te CIK-u kojoj traže pravno tumačenje da li im 1. novembra ističu mandati za načelnike i gradonačelnike.

Lokalni izbori u Bosni i Hercegovini prvobitno su bili zakazani za 15. oktobar.

Izbori su pomjereni za 15. novembar, jer Bosna i Hercegovina nije na vrijeme usvojila budžet, u okviru kojeg su i sredstva za održavanje lokalnih izbora. Samim tim, mandati dosadašnjima načelnicima i gradonačelnicima ističu 1. novembra.

Centralna izborna komisija objavila je u petak, 30. oktobra pismo visokog predstavnika u BIH, u kome se navodi da ni Ustav Federacije BiH, niti sami zakoni u Federaciji BiH ne regulišu izričito prava i dužnosti neposredno izabranih načelnika i gradonačelnika u Federaciji BiH u periodu od dana isteka njihovog četverogodišnjeg mandata do dana kada novoizabrani zvaničnici preuzimaju svoje dužnosti.

U saopštenju se dodaje da bi obavljanje dužnosti u periodu do potvrđivanja novih izbornih rezultata trebalo obuhvatati samo ona pitanja koja su nužna za svakodnevno funkcioniranje opštinske ili gradske uprave ili za akte bez kojih bi lokalna zajednica bila suočena sa štetnim posljedicama.

Deveti poslijeratni lokalni izbori u BiH biće održani u nedjelju, 15. novembra. Pravo glasa ima 3.283.194 birača.

Na izborima će učestvovati 543 politička subjekta i to 129 političkih stranaka, 262 nezavisna kandidata, 72 koalicije, devet lista neovisnih kandidata i 71 nezavisni kandidat pripadnik nacionalnih manjina.

CIK BiH je za učešće na izborima ovjerio prijave 30.809 kandidata.

(StarMo)