Naslovnica Izdvojeno Inzko: Jedinstvo međunarodne zajednice ključno za mir u BiH

Inzko: Jedinstvo međunarodne zajednice ključno za mir u BiH

558

Sarajevo/Pariz — Stalno osporavanje ustavnog i pravnog poretka zemlje, nepoštovanja vladavine prava, a posebno presuda Ustavnog suda, kao i politike koja se bavi prošlošću, ima štetne posljedice po stabilnost i prosperitet Bosne i Hercegovine, kaže visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko.

“Ukoliko BiH želi ispuniti svoja obećanja i postati istinski demokratska i razvijena zemlja, treba ponovo utvrditi svoje prioritete i uložiti više napora u reforme koje će ovu zemlju povesti naprijed, umjesto fokusiranja na pitanja koja je neprekidno drže u prošlosti”, navodi Inzko i dodao da je za mir u BiH ključno jedinstvo međunarodne zajednice, prenosi Radio Slobodna Evropa.

On je u Parizu o najnovijem razvoju političke situacije u Bosni i Hercegovini razgovarao sa zamjenikom direktora za kontinentalnu Evropu pri Ministarstvu za Evropu i vanjske poslove Francuske Nicolasom Delacosteom.

Politička kriza u Bosni i Hercegovini počela je nakon odluke Ustavnog suda o poljoprivrednom zemljištu. Zbog toga su politički predstavnici Republike Srpske odlučili da ne učetvuju u u donošenju bilo kakvih odluka unutar oba doma Parlamentarne skupštine BiH, Vijeća ministara i Predsjedništva BiH, podsjeća RSE.

(StarMo)