Naslovnica BiH Inzko ima video poruku: “Nije vrijeme za populizam”

Inzko ima video poruku: “Nije vrijeme za populizam”

168
Valentin Inzko

Sarajevo — “Političari nemaju druge opcije nego da svoje razlike ostave po strani i rade zajedno, jer nemoguće je boriti se protiv virusa i čuvati ekonomiju, a zagovarati nekompatibilne ideologije i stavove i raditi bez koordinacije!, poručio je visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko.

Inzko se video-kolumnom obratio bh. građanima te naglasio da sada “nije vrijeme za populizam, nego za stručnost i činjenice”.

– Ova kriza treba da nas podsjeti da smo svi međusobno povezani. Svi mi prolazimo kroz isto iskustvo i proći ćemo kroz ovo zajedno. Da, proći ćemo kroz ovo zajedno i na kraju će sve biti dobro – rekao je Inzko.

Istakao je da vanredne okolnosti opravdavaju vanredne mjere, ali da one ne treba da idu dalje od onoga što situacija zahtijeva i treba da traju koliko i kriza.

Naveo je da vlasti trebaju osigurati da sve mjere koje poduzimaju budu transparentne, uravnotežene i u skladu s Ustavnim okvirom.

– Na taj način, kada sve ovo bude iza nas neće biti dugoročnih posljedica po naše živote, slobode i društva. Vladavina prava mora biti vodeći princip čak i u uslovima vanrednog stanja, građani moraju biti sigurni da će njihova ljudska prava i osnovne slobode, zagarantirane Ustavom BiH, ostati nedirnute – kazao je Inzko.

Više u video prilogu…

 

(StarMo)