Naslovnica BiH Inzko i Nelson pisali pismo Vladi TK – To je neprihvatljivo!

Inzko i Nelson pisali pismo Vladi TK – To je neprihvatljivo!

432
foto arhiva

Tuzla — Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko i ambasador SAD-a u našoj zemlji Eric Nelson pisali su Vlada Tuzlanskog kantona nakon usvajanja prijedloga izmjena kantonalnog Zakona o Ministarstvu unutrašnjih poslova, koji će biti upućen u skupštinsku proceduru.

U zajedničkom pismu navode da su predložene izmjene zakona “neprihvatljive i da predstavljaju instrument koji će omogućiti direktnu političku kontrolu nad profesionalnim radom policije”.

Visoki predstavnik Valentin Inzko i ambasador Sjedinjenih Američkih Država u našoj zemlji Eric Nelson “skrenuli pažnju na posljedice usvajanja predloženih izmjena i dopuna Zakona o unutrašnjim poslovima TK”.

“Predložene izmjene koje ćete razmatrati prijete da potkopaju nezavisnost i profesionalnost policije te bi mogle omogućiti direktnu političku kontrolu nad policijom Tuzlanskog kantona. Umjesto usvajanja navedenih izmjena i dopuna, pozivamo vas da vašu energiju usmjerite ka unapređenju nezavisnosti i profesionalnosti policije u skladu sa zakonodavnim okvirom koji je trenutno na snazi, a koji, između ostalog već sadrži efikasne mehanizme za demokratski civilni nadzor” – navodi se u zajedničkom pismu visokog predstavnika u BiH i američkog ambasadora u našoj zemlji.

(StarMo)