Naslovnica Politika Inzko: Hitno formirati vlast na svim nivoima

Inzko: Hitno formirati vlast na svim nivoima

348
foto: OHR.int

Sarajevo/Salzburg — Visoki predstavnik Valentin Inzko učesnik je 15. konferencije evropskih regija i gradova u Salzburgu, u organizaciji Instituta evropskih regija (Institut der Regionen Europas – IRE), čiji je počasni pokrovitelj austrijski predsjednik Alexander van der Bellen, saopšteno je iz OHR-a.

Danas je visoki predstavnik učestvovao u okruglom stolu na temu “Mir na Zapadnom Balkanu,” na kojem je govorio o trenutnoj političkoj situaciji u BiH, istakavši, na godišnjicu održavanja izbora, hitnu potrebu da se formiraju vlasti na svim nivoima, a istovremeno ispoštuju međunarodne obaveze BiH.

Visoki predstavnik je rekao da bi se težište moralo staviti na programe i važna pitanja okrenuta budućnosti, kao što su evropska integracija i ekonomski rast. “Ako se trenutni trend ne promijeni, BiH će ostati u prošlosti i stalno zaostajati za ostalim zemljama Zapadnog Balkana,” rekao je visoki predstavnik.

Također je istakao potrebu za jačanjem vladavine prava u BiH: “Vladavina prava je temelj svake zemlje i iz tog razloga mora joj se posvetiti odgovarajuća pažnja u BiH,” zaključio je visoki predstavnik, saopšteno je iz OHR-a.

(StarMo)