Naslovnica Izdvojeno Inzko: Genocid su priznali i Dodik i Ratko Mladić

Inzko: Genocid su priznali i Dodik i Ratko Mladić

259
foto: Patria

Sarajevo — “Sa istim Ustavom kakav je danas na snazi u Bosni i Hercegovini je urađeno mnogo, ali vrijeme je da se on mijenja, ako ništa bar u dijelu u kojem vrijeđa i diskriminiše ljude”, izjavio je visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini BiH i specijalni predstavnik Evropske unije (EU) Valentin Inzko, u razgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Opstrukcije političara iz Republike Srpske (RS) su, smatra on, razlog zbog koga još nema gašenja Ureda visokog predstavnika (OHR).

Inzko najavljuje i kako će nova američka administracija, predvođena izabranim predsednikom Joeom Bidenom, osnovati tim koji će raditi na Bosni i Hercegovini, zajedno sa Evropom, i Njemačkom.

Odgovarajućui na pitanje o tome kako je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio u jednom od intervjua da Srbi nikada neće priznati genocid u Srebrenici, te šta se u tom slučaju, ako se nametne, može očekivati, kako će izgledati primjena u praksi, Inzko je kazao:

“Ne treba Dodik da priznaje genocid. On ga je već priznao. Kod Senada Hadžifejzovića (urednika na lokalnoj tv stanici) priznao je da je izvršen genocid, ja sam taj video gledao, tamo je čak dva puta rekao da je u Srebrenici izvršen genocid.

Samo da podsjetimo – da se vršio genocid u Bosni i Hercegovini, o tome je govorio i Ratko Mladić lično. Naime, 12. maja 1992., na sjednici parlamenta Republike Srpske pričalo se o etničkom čišćenju. O etničkom čišćenju govorili su arhitekti tog čišćenja Krajišnik i Karadžić, i tada je Ratko Mladić rekao: ‘Pa, ljudi, kako ćemo to napraviti? U nekom selu, ja nemam sito da znam da li su tamo Bošnjaci ili Srbi i koji su koji, ili ću pobiti sve. Kako ću ja to objasniti svijetu, gospodine Krajišnik? Pa ljudi, to je genocid.’. To je sam Ratko Mladić rekao”.

Kompletan intervju je na ovom linku.

(StarMo)