Naslovnica BiH Inzko Dodiku: Neće biti prekrajanja mape BiH

Inzko Dodiku: Neće biti prekrajanja mape BiH

247

Zagreb/Sarajevo — Visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko poručio je u četvrtak članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku da neće biti ništa od njegovih planova za prekrajanje te države istovremeno najavivši kako će na Dodikove istupe ponovo upozoriti Vijeće sigurnosti UN-a.

U intervjuu za sarajevski “Dnevni avaz” Inzko je rekao kako zapaljiva retorika za kojom poseže Dodik ne vodi nikuda, te da od nje svakako neće imati koristi niko u BiH.

“Neće biti prekrajanja mape BiH”, kratko je odgovorio Inzko na novi Dodikov poziv na podjelu BiH koji je uputio ranije ove sedmice, prenosi Index.hr.

Dodik je za srbijansku televiziju Pink izjavio da Srbi i Hrvati sada zajednički pripremaju novu izjavu o tome kako bi BiH trebala funkcionirati, a ako takvi prijedlozi ne bi bili prihvaćeni, jedino rješenje vidi u “razdruživanju”, odnosno odvajanju Republike Srpske od države čiji je sada entitet.

Inzko je najavio kako će u svom redovnom šestomjesečnom izvještaju o stanju u BiH, koje iduće sedmice šalje Vijeću sigurnosti UN-a, ponovo upozoriti na istupe i ponašanja koja dovode u pitanje opstanak BiH, odnosno provedbu Daytonskog sporazuma.

Podsjetio je da je Upravni odbor Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC) i na svom posljednjem zasjedanju u junu još jednom potvrdio jasnu podršku teritorijalnom integritetu jedinstvene i suverene države BiH koja se sastoji od dva entiteta. Pritom je istaknuto kako entiteti Federacija BiH i RS postoje samo na osnovu ustava BiH.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)