Naslovnica Politika Inzko: Desetine hiljada građana Mostara ne mogu glasati

Inzko: Desetine hiljada građana Mostara ne mogu glasati

511
foto: OHR

Sarajevo/Brisel — Tokom ovosedmične posjete Briselu, visoki predstavnik Valentin Inzko sastao se sa evropskim komesarom za pravosuđe Didierom Reyndersom, sa kojim je razgovarao o trenutnom stanju u pravosuđu Bosne i Hercegovine i nepoštivanju vladavine prava na domaćoj političkoj sceni, saopšteno je iz Ureda visokog predstavnika (OHR).

“U svom prvom članu, Aneks 4. Opšteg okvirnog sporazuma za mir jasno kaže da BiH treba da bude demokratska zemlja koja funkcionira u skladu sa vladavinom prava. Međutim, to se uglavnom ne poštuje. Vladavina prava mora se radikalno ojačati, a borba protiv korupcije treba da postane stvarni prioritet ukoliko Bosna i Hercegovina želi da postane stabilna i prosperitetna demokratska država, izgrađena na čvrstim temeljima. To su oblasti na osnovu kojih treba donositi sud o iskrenosti političara kada je riječ o njihovom deklarisanom opredjeljenju za put prema EU,” rekao je visoki predstavnik.

Visoki predstavnik je iskoristio ovu priliku da ukratko iznese ključne probleme u oblasti vladavine prava, uključujući i nepoštivanje odluka domaćih i međunarodnih pravosudnih institucija. Spomenuo je i stalne napade na Ustavni sud BiH – državno pravosudno tijelo čvrsto utemeljeno Daytonskim mirovnim sporazumom – i dugogodišnje neprovođenje presude Ustavnog suda BiH o Mostaru, kao i presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci.

„Desetine hiljada građana ne mogu iskoristiti svoja građanska prava jer ne mogu glasati u Mostaru i ne mogu se biti kandidati na izborima za brojne državne funkcije. Ukoliko Bosna i Hercegovina želi napredovati i zaustaviti odlazak građana iz zemlje, ona mora odlučno krenuti u rješavanje izazova u oblasti vladavine prava”, dodao je visoki predstavnik.

Sagovornici su razgovorali i o prijedlogu novih pravila za proširenje, situaciji u vezi sa Visokim sudskim i tužilačkim vijećem i Priebeovom izvještaju.

Visoki predstavnik u srijedu je također imao priliku da se sretne sa potpredsjednicom Evropske komisije za vrijednosti i transparentnost Verom Jourovom, te da je podsjeti da pripadnici nacionalnih manjina kao što su Jevreji i Romi ne mogu biti kandidati za Dom naroda niti Predsjedništvo BiH, uprkos nekoliko presuda Evropskog suda za ljudska prava koje nalažu suprotno.

(StarMo)