Naslovnica BiH Inzko: BiH ima pravo slaviti 1. mart

Inzko: BiH ima pravo slaviti 1. mart

373
Valentin Inzko

Sarajevo — Ustavni sud Bosne i Hercegovine zaključio je svojom presudom da je 1. mart Dan nezavisnosti BiH dok se to ne promijeni, kazao je u četvrtak uveče visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko koji je prisustvovao svečanom prijemu u zgradi Predsjedništva BiH organiziranom povodom proslave 28. godišnjice od kada je BiH stekla nezavisnost.

Podsjetio je da je poslije referenduma u Sloveniji i poslije referenduma u Hrvatskoj Evropska unija željela vidjeti šta se dešava u BiH i kakvu budućnost građani žele.

“Referendum je zato i organiziran 29. februara i 1. marta i oni koji su učestvovali u glasanju njih 99,7 posto glasalo je za samostalnost i nezavisnost BiH iako se kasnije to osporavalo”, istakao je Inzko, prenijeli su bh. portali, pozivajući se na Fenu.

Poslije takvog rezultata građanskog “DA” nezavisnosti, 22. maja 1992. godine BiH je primljena u Ujedinjene nacije, zajedno sa Slovenijom i Hrvatskom, te Inzko tvrdi da BiH ima pravo da slavi taj dan.

Na pitanje novinara kako postoje saznanja da Evropska komisija razmatra uvođenje sankcija članu Predsjedništva BiH i lideru Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Miloradu Dodiku, Inzko je podsjetio da je i ranije bilo problema, ali misli da se ovaj put prešla crvena linija kada jedan entitet kaže da neće poštovati odluke Ustavnog suda BiH.

Također, kazao je i to da nikakva odluka o sankcijama unutar Vijeća za implementaciju mira (PIC) iako postoji prilična saglasnost da je pređena crvena linija u posljednjem ponašanju Dodika.

(StarMo)