Naslovnica Politika Inzko: Anomalije sprječavaju da BiH ide naprijed

Inzko: Anomalije sprječavaju da BiH ide naprijed

175
Valentin Inzko

Sarajevo — Dvadeset peta godišnjica Dejtonskog mirovnog sporazuma stavila je u fokus ono što je postignuto u miru, ali i urgentnu potrebu rješavanja anomalija poslijeratnog mirovnog uređenja. Te anomalije, koje su prihvaćene kada je prevashodna potreba bila da se okonča krvoproliće, sprečavaju Bosnu i Hercegovinu da ide naprijed – ocijenio je u ponedjeljak visoki predstavnik Valentin Inzko.

On je rekao da je “apsolutni prioritet“ implementirati presudu Evropskog suda za ljudska prava od 22. decembra 2009. godine u predmetu Sejdić-Finci, kao i u predmetima Zornić, Pilav i Šlaku, Pudarić, kako bi se okončala diskriminacija građana BiH po osnovu njihove nacionalne pripadnosti ili prebivališta.

– Poštivanje prava jednog građanina znači poštivanje prava svih građana – rekao je visoki predstavnik, dodavši da je to osnovni postulat moderne demokratije, prenosi Patria.

Istakao je da građani BiH “ne žele diskriminaciju – žele pravdu, sigurnost, slobodu od korupcije i straha”.

U 2021. godini, kazao je, građani će nastaviti zahtijevati te stvari, no, pitanje je hoće li bh. politički lideri i dalje pronalaziti izgovore za njihovo uskraćivanje.

– Vjerujem da su mnogi politički lideri shvatili da je vrijeme za promjene. Vrijeme je da se građanima Bosne i Hercegovine pruži ono što s pravom zahtijevaju. To znači poštivanje temeljnih prava građana; to znači slijediti zakone, provoditi zakone, poštivati zakone – naglasio je Inzko, saopćeno je iz OHR-a.

Nije stvar samo, pojasnio je, u provođenju sudskih presuda i međunarodnih obaveza BiH, iako je to suština, već se radi o zaštiti prava svih građana BiH i uklanjanju diskriminacije njenih građana te o poštivanju jednog od najstarijih načela civilizacije, jednakosti. To mora biti, poručuje Inzko, glavni prioritet izabranih predstavnika.

– Godina 2021. predstavlja stvarnu priliku da se približimo cilju, a to je da Bosna i Hercegovina postane dom svih svojih građana i građanki, jednakih na cijelom teritoriju BiH, bez obzira na njihovu etničku pripadnost ili mjesto prebivališta, a provođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava će biti veliki korak u tom pravcu – zaključio je visoki predstavnik Valentin Inzko.

(StarMo)