Naslovnica Politika Intervenirao i Čović, ali ni to nije pomoglo

Intervenirao i Čović, ali ni to nije pomoglo

504
foto: ilustracija

Livno — Predsjednik Kantonalnog odbora HDZ BiH Kantona 10 Branko Ivković optužio je šest tomislavgradskih zastupnika HDZ-a BiH u Skupštini Kantona 10 da ne poštuju odluke viših stranačkih instanci te da svojim “soliranjem nanose štetu stranci”.

Ivković je na konferenciji za novinare u Livnu govorio o procesu formiranja nove kantonalne vlasti te smjeni članova Skupštine ŠGD Hercegbosanske šume.

Podsjetio je da je do sukoba između livanjske i tomislavgradske struje HDZ-a BiH došlo prilikom izbora mandatara za predsjednika Vlade Kantona 10.

“Pokušali smo razgovorima doći do unutarstranačkog dogovora, međutim nismo u tome uspjeli iako smo sve drugo dogovorili, ali to mjesto predsjednika Vlade ostalo je zacementirano”, istakao je Ivković, prenosi federalna.ba, pozivajući se na Fenu.

Dodao je kako se u rješavanje tog problema uključio i sam vrh stranke te predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, no ni to nije pomoglo.

Prema njegovim riječima, koristeći brojčanu nadmoć u Skupštini K10, u Klubu Hrvata donijeli su odluku da za mandatara nove vlade bude imenovan Ivan Vukadin te su tu odluku uputili u skupštinsku proceduru.

“Uprkos upozorenjima i sugestijama Kantonalnog odbora i vrha stranke da to ne čine, ta grupacija nastavila je provoditi svoj plan, a isti je kulminirao vanrednom Skupštinom K10 na kojoj su njihovom inicijativom smijenjeni članovi Skupštine ŠGD ‘Hercegbosanske šume’ d.o.o Kupres iz hrvatskog naroda”, kazao je Ivković, koji je ujedno i direktor ŠGD „Hercegbosanske šume“ d.o.o. Kupres.

On je najavio kako će Kantonalni odbor HDZ-a BiH K10 u petak održati sjednicu na kojoj će se donijeti odluke o smjernicama budućeg djelovanja unutar stranke.

(StarMo)