Naslovnica Region “Interes i Rusije i Vučića tenzije”

“Interes i Rusije i Vučića tenzije”

696
Edward Joseph

Washington — Predavač na Univerzitetu Johns Hopkins u Washingtonu Edward Joseph ocijenio je da Rusija ima motiv i interes da izazove razdor u Crnoj Gori i podrije njen suverenitet i teritorijalni integritet, a srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić da podgrije nacionalistička osjećanja uoči izbora u Srbiji.

“Ruski interes je da unese tenzije u novu članicu NATO. Imati Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju u Alijansi, da ne pominjem Grčku koja je čvrsto u NATO-u, to je ogroman neuspjeh za Rusiju koja želi koristiti svoj odnos sa pravoslavnim slovenskim državama na Balkanu da projektuje moć i uticaj i da destabilizuje zapadni projekat u regionu”, rekao je Joseph za Glas Amerike (VOA), komentarišući situaciju u Crnoj Gori.

Joseph je kazao da su poznate tri stvari koje “predstavljaju pozadinu” dešavanja u Crnoj Gori, rekavši da se “zna da je pravoslavna crkva, naročito na Balkanu, prilično politički angažovana”, i da se ne bi trebalo “začuditi da može biti instrumentalizirana”, i da se zna da postoje podjele između Srbije i Crne Gore, kao i interes da se nastavi sa pritiskom na Crnu Goru.

“Treće, znamo da je Rusija još ogorčena zbog toga što se Crna Gora pridružila NATO-u, da je veoma zabrinuta što je Sjeverna Makedonija, koja ima svoju pravoslavnu crkvu, na putu da postane članica alijanse i da je bila nezadovoljna zbog dogovora Grčke i Makedonije”, naveo je Joseph.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)