Naslovnica Mostar Intera: Otvoren STEM centar za mlade

Intera: Otvoren STEM centar za mlade

351

Mostar — U periodu kada je Bosna i Hercegovina dobila rezultate PISA testiranja, u kojem je po prvi put u istoriji učestvovala, a koji su pokazali poražavajuće stanje u kojemu je svaki drugi 15-godišnjak u BiH funkcionalno nepismen, potreba za kvalitetnim programima dodatnog obrazovanja nikada nije bila veća, saopštili su iz Tehnološkog parka Intera iz Mostara.

Jačati kapacitete najmlađih stvarajući preduslove za njihov razvoj u uspješne poslovne ljude, poduzetnike, inženjere, inovatore i kreativce cilj je koji INTERA Tehnološkog Parka i Centra za tehničku kulturu imaju od svojih početaka. Imati potrebnu infrastrukturu i resurse početna je tačka iz koje se uz trud i zalaganje ti ciljevi mogu lakše ostvariti.

U saradnji s organizacijom Save the Children, kroz projekt Unapređenje osnovnog učenja i obrazovanja u Bosni i Hercegovini/Enhancing and Advancing Basic Learning and Education in Bosnia and Herzegovina (ENABLE-BiH) kojeg podržava Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), INTERA Tehnološki Park u prostorijama Centra za tehničku kulturu u petak je svečano otvorio STEM Youth Centar.

Fatima Smajlović, direktorica za razvoj i kvalitet programa organizacije Save the Children za sjeverozapadni Balkan, u svom govoru istakla je važnost povezanosti osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja s poslovnom zajednicom i tehnološkim parkovima, te nadu da će se upravo kroz ovaj centar doprinijeti i novim metodama poučavanja i potrebnim novinama u obrazovanju.

Nefiza Dautović, koordinatorica projekta ENABLE ispred Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, u svom govoru motivirala je učenike da prepoznaju prilike i svoj kvalitet, te da uđu u proces promjena kako bi i odraslima omogućili priliku za saradnju i STEM pristupom doprinijeli boljoj budućnosti.

Vedran Šimunović, izvršni direktor INTERA TP-a, istakao je važnost INTERA Tehnološkog Parka i Centra za tehničku kulturu za Mostar, ali i značaj praktične primjene znanja u kojoj leži budućnost obrazovanja i poduzetničkog okruženja. Mladen Kostić, tehnički direktor INTERA TP-a, u svom govoru osvrnuo se na Centar za tehničku kulturu u čiji je rad uključen od samih početaka te istakao potrebu promjena obrazovnog sistema i važnost tehnologije za svakodnevni život.

Razgovorom i zajedničkom diskusijom s gostima, Marin Bevanda i Luka Vučina, nekadašnji polaznici Centra za tehničku kulturu, a današnji mladi poduzetnici, predstavili su pozitivan primjer i inspirativnu priču koja sve mlade može podstaći na jačanje vlastitih vještina i ulazak u svijet poduzetništva.

Svečano otvorenje bilo je izvrsna prilika i za razgovor o planovima i aktivnostima te misiji i viziji novootvorenog centra. Kroz ovaj savremeno opremljen centar u narednom će se periodu dodatno jačati znanja djece i mladih u području STEM disciplina, sve popularnijih i sve važnijih područja za razvoj privrede u cjelini, javili su iz TP Intera.

(StarMo)