Naslovnica BiH Intelektualci upozoravaju: U BiH dolazi do depopulacije

Intelektualci upozoravaju: U BiH dolazi do depopulacije

326
foto arhiva - ilustracija

Sarajevo — Na sesiji Kruga 99 o temi “Problem migracija iz BiH” održanoj u nedjelju istaknuto je da ta tema mora doći na dnevni red svake vlade i njihovih makroekonomskih i socijalnih politika.

Akademik Muris Čičić naveo je da je u Akademiji nauka i umjetnosti BiH u 2019. sačinjena studija o migracijama iz BiH u EU s ciljem boljeg razumijevanja tog procesa i eliminacije senzacionalizma.

“U BiH dolazi do depopulacije i to ne samo zbog migracija, već i zbog nedostatka demografske politike”, pojasnio je Čičić.

Dodao je da BiH neće samo ostati bez stanovništva ako takav trend bude nastavljen, nego će izgubiti i mogućnost produktivnog iskorištavanja radne snage koja treba stvarati pretpostavke za buduće generacije.

Prof.dr. Adnan Efendić rekao je da u odnosu na situaciju od prije 10 godina sada postoji oko 25 posto onih koji bi napustili BiH privremeno, dok je oko 35 posto onih koji bi trajno napustili zemlju.

“Prije 10 godina razlozi za napuštanje zemlje su bili lični problemi poput nezaposlenosti ili ekonomskog statusa, te u manjoj mjeri okruženje u kojem žive, dok je sada prvenstveno nezadovoljstvo socio-ekonomskim okruženjem”, precizirao je Efendić.

(StarMo)