Naslovnica Region Intelektualci i profesori zatražili Vučićevu ostavku

Intelektualci i profesori zatražili Vučićevu ostavku

318
predsjednik Srbije Aleksandar Vučić

Beograd — Oko 50 članova akademske zajednice i drugih javnih ličnosti zatražilo je da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić podnese ostavku.

oni smatraju da je Vučić “nedostojan te funkcije”, saopštio je jedna od potpisnika tog zahteva, istraživač u Institutu za fiziku u Beogradu Slobodan Prvanović.

U zahtjevu se navodi da Vučić nije dostojan funkcije predsjednika Srbije “zbog kršenja Ustava i zakona, antidržavne politike, neodgovornog pristupa i postupanja u vezi sa životom i zdravljem građana, vrijeđanja, omalovažavanja i nepoštovanja građana, unošenja razdora u društvo, obmanjivanja javnosti i iznošenja neistina”.

Vučić treba da podnese ostavku i zbog, piše u zahtevu, “zloupotrebe položaja, uništavanja institucija, ukidanja demokratije, gaženja građanskih i ljudskih sloboda, gušenja slobode medija, djelovanja protiv prava na slobodne izbore, umiješanosti u netransparentno upravljanje budžetskim sredstvima, ugrožavanja evropske perspektive Srbije”.

Zahtjev su potpisali i Siniša Kovačević, Goran Marković, Jovo Bakić, Nedim Sejdinović, Ljubodrag Stojadinović, Željko Bodrožić, Svenka Savić, Zoran Ivošević, Dragoljub Bakić, Bojan Pajtić, Marija Bogdanović.

(StarMo)