Naslovnica Izdvojeno “Integracija Balkana u EU ostaje strateški cilj”

“Integracija Balkana u EU ostaje strateški cilj”

348
foto: Twitter

Bruxelles — Visoka predstavnica Evropske unije Federica Mogherini i vođe zemalja Zapadnog Balkana složili su se u utorak uveče na radnoj večeri u Briselu da integracija Zapadnog Balkana u EU ostaje ključni strateški cilj EU i regiona, saopćila je EU.

U saopćenju nakon sastanka navedeno je da su Mogherini i vođe Zapadnog Balkana razmijenili poglede o odnosima EU i Zapadnog Balkana i razvoju događaja u regionu.

“Oni su izrazili žaljenje zbog odluke Evropskog vijeća da ne otvori pregovore o pristupanju sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom i složili su se da integracija Zapadnog Balkana u EU ostaje da bude ključni strateški cilj, u zajedničkom interesu Evropske unije i regiona”, dodaje se u saopćenju, prenosi federalna.ba, pozivajući se na Betu.

U tom kontekstu su visoka predstavnica i zapadnobalkanske vođe razgovarali o tome šta je zajednički urađeno i postignuto posljednjih pet godina i razmotrili zajedničke izazove koji predstoje.

“Zapadnobalkanski partneri ponovo su potvrdili čvrstu posvećenost svojoj perspektivi članstva u EU, reformama koje to podrazumijeva i prije svega za dobrobit svojih građana, kao i regionalnoj saradnji i dobrim susjedskim odnosima”, zaključuje se u saopćenju.

Mogherini je sinoć bila domaćin vođama Zapadnog Balkana na radnoj večeri u Briselu. Večeri su prisustvovali tri člana Predsjedništva BiH Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i predsjednik Kosova Hašim Tači.

(StarMo)