Naslovnica BiH Inicijativa: Da 09. januar bude početak agresije na BiH…

Inicijativa: Da 09. januar bude početak agresije na BiH…

493
foto arhiva - ilustracija

Ottawa — Institut za istraživanje genocida iz Kanade, Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike i Udruženja Logoraša “Prijedor92” pokrenuo je inicijativu da se 09. januar krene obilježavati “kao početak agresije na BiH”.

“Mi deveti januar shvatamo kao početak otvorenog nepriznavanje državne vlasti Bosne i Hercegovine. Entitet Republika Srpska nije rezultat srpske želje za slobodom već velikosrpskog projekta na čijem čelu je bio optuženi ratni zločinac Slobodan Milošević. Ustavni sud Bosne i Hercegovine je donio odluku kojom je Zakon o praznicima Republike Srpske proglašen neustavnim. Nepoštivanje Ustavnog suda Bosne i Hercegovine je direktni atak na državu Bosnu i Hercegovinu, ali i na Evropsku Uniju, Ujedinjene Nacije i međunarodni poredak, te mir i bezbjednost u svijetu” – stoji u Incijativi.

Dalje se dodaje da bi se “masovnim obilježavanjem devetog januara kao dana početka agresije i genocida u Bosni i Hercegovini poslala jasna poruka antibosanskoj koaliciji da se zna šta su historijske i pravne činjenice o tom sramnom datumu”.

“Zatražimo od probosanske koalicije i posebno od međunarodne zajednice konkretnu akciju kažnjavanja svih onih koji obilježavanjem ovog datuma kao dana entiteta Republika Srpska direktno rade ne samo protiv države Bosne i Hercegovine, već i protiv mira i bezbjednosti u svijetu, protiv Evropske Unije, NATO, Ujedinjenih nacija”, naveli su iz Instituta za istraživanje genocida Kanada, Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike i Udruženja Logoraša “Prijedor92”.

(StarMo)