Naslovnica Region Infektolog: Kolektivni imunitet nije rješenje

Infektolog: Kolektivni imunitet nije rješenje

145
dr Pelemiš; Screenshot: YouTube - ilustracija

Beograd — Infektolog i član Kriznog štaba Vlade Srbije za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 Mijomir Pelemiš izjavio je u nedjelju da sticanje kolektivnog imuniteta nije rješenje, već je kao rješenje ocijenio pojavu vakcine, kako je naveo, ukoliko korona virus sam ne iščezne.

Pelemiš je za televiziju Prva kazao da je sticanje kolektivnog imuniteta rizik, navodeći da nije moguće ocijeniti kako će se virus manifestovati kod svakog pojedinca, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Prema njegovim riječima, nije moguće utvrditi koliko dugo se virus zadržava u organizmu nakon što osoba preleži korona virus.

Govoreći o poštovanju trenutnih mjera i preporuka, Pelemiš je naveo da se mjere još uvek ne poštuju u dovoljnoj mjeri, ali da građani postaju disciplinovaniji.

“Srbija je kompletno žarište, mi ne znamo ko ima prisutan virus a ko ne. Mi bismo to znali kada bismo testirali sve stanovnike Srbije, ali to je neizvodljivo”, rekao je infektolog i dodao da virusa ima pogotovo u zatvorenom prostoru.

On je ukazao da u je svakom mjestu u Srbiji prisutan korona virus i da građani treba da spriječe širenje bolesti poštovanjem svih mjera i preporuka republičkog Kriznog štaba.

(StarMo)