Naslovnica Izdvojeno Infektolog: Da smo od januara nosili maske…

Infektolog: Da smo od januara nosili maske…

229
foto: agencije - ilustracija

Zagreb/Berlin — Slovenački infektolog Andrej Trampuž iz Univerzitetske bolnice Charite u Berlinu objasnio je za Večernji list kako je moguće da su zemlje poput Hrvatske i Slovenije proljetos bile među najboljima, a sad su među najgorima, kao i to zašto smatra da – trećeg vala COVID-19 neće biti.

Trampuž, šef Odjela za infektologiju i septičku hirurgiju Charitea, rekao je u intervjuu za Večernji list da je čak i Njemačka zakasnila sa strogim mjerama protiv pandemije, a da su članice EU-a južnije od nje zakasnile još i gore.

“Slovenija, Austrija i Hrvatska još su gore, one su čekale. Problem je u tome da političari odlučuju vođeni politikom, a ne zdravstvom. Nadam se da će ljudima reći zašto nisu prije rekli ljudima koliko to može biti opasno”, kazao je.

“U puno zemalja nije bilo jasno da svaki zaraženi dodatno širi zarazu. A uz to 90 posto zaraze prenosi se od asimptomatskih prenosilaca. Zato je jedini način, prije nego što dobijemo vakcinu, smanjivati društvene kontakte. Tamo gdje to nije moguće, treba nositi maske. To znači da barovi i klubovi ne mogu ostati otvoreni, da nema velikih događanja. Imao sam ovdje čovjeka koji je svake subote kartao s trojicom prijatelja, svi u dobi od 75 godina. Sva četvorica su se zarazila, a trojica su umrla. On je jedini preživio, ali je bio dvije sedmice kod nas na intenzivnom odjelu. Kada je odlazio kući, rekao mi je: ‘Da sam ovo znao, rekao bih svojim prijateljima da nema kartanja do proljeća. Sad to, nažalost, više ne mogu.’ U Hrvatskoj su bila dozvoljena i vjenčanja, pa se na jednom od njih zarazilo 50 ljudi”, kazao je Trampuž, odlično upućen u epidemiološko stanje u Hrvatskoj.

Za skeptike, sve do vjerovanja u zavjere, on vidi rješenje:

“Uvijek će biti pet ili deset posto onih koji misle da korona ne postoji. Ali ako im se jasno obrazloži, lakše je provoditi mjere.”

“Trebalo je obrazložiti i zašto je ‘lockdown’ jedina mogućnost. Da smo od januara svi nosili maske, mogli smo potpuno spriječiti pandemiju u Evropi. Ali to bi bilo nemoguće jer nije u našoj kulturi. Za razliku od azijske, tamo se ljudi ne osjećaju dobro ako neko ne nosi masku pa su zato tako uspješni u suzbijanju pandemije”, objasnio je Trampuž i to.

Vakcinama koje su do sada dovršene Trampuž je izrazito obradovan:

“Podaci koje smo dobili zaista su dobri. Provjeravale su ih nezavisne institucije. Niko nije očekivao da će to biti 95 posto, moja je procjena uvijek bila da će biti 60 do 70 posto. S obzirom na efikasnost, ne treba se nužno vakcinisati 80 posto ljudi, već i 50 posto bit će dovoljno da se virus više ne širi.”

Rekao je da je čovječanstvo imalo sreće zato što je, slučajem, tehnologijom po kojem su ove vakcine ovako brzo razvijene, postojala tačno na vrijeme kao posljedica razvija genetskih vakcina protiv tumora.

“Mislim da će postepeno sve vakcine, protiv gripe i slično, preći na tu novu tehnologiju, mRNK, i bit će efikasnija. To je pozitivna strana korone, u razvoj takve tehnologije uloženo je puno novca. Mislim i da je bolje da je vakcinu prvo razvila njemačka firma (BioNTech), a ne američka jer mislim da tamo ima više političkog i finansijskog uticaja, dok će ovdje biti više solidarnosti, omogućit će se svim državama da dobiju vakcinu. I ona nije skupa, 15 eura. A tu je i druga firma, nezavisna o BioNTechu, pa je nemoguć monopol”, kazao je.

Je li ipak moguće da nakon cijepljenja dođe i treći val?

“Ne. Kod španske gripe bio je i treći val, ali je bio manji. Ali, tada nije bilo vakcine. A sada će doći tako brzo kao nikada prije u historiji. Tako najvjerovatnije neće doći do trećeg vala, a ako doista dođe do vakcinisanja u januaru, onda mislim da će čak i drugi val biti brzo zaustavljen. Imamo i sreću da koronavirus ne mutira kao kod influence gdje svake godine imamo druge sojeve. Koronavirus je uvijek isti pa će prva vakcina štititi više mjeseci, možda čak i godina.”

(StarMo)