Naslovnica BiH Indijska mutacija se približila BiH

Indijska mutacija se približila BiH

355

Sarajevo — Indijski soj koronavirusa stigao je u 46 zemalja svijeta i ozbiljno se približio Bosni i Hercegovini. Među državama u okruženju, prvi slučaj zabilježen je u Sloveniji.

O ovom soju malo se zna. Zarazniji je od ostalih i veoma brzo se širi. Šta naša zemlja može očekivati narednih mjeseci i imamo li spreman odgovor, pita BHRT.

Koliko brzo se širi indijski soj, najbolje pokazuje statistika. Poslije Indije, u kojoj se prvi slučajevi bilježe u decembru prošle godine, najozbiljnija situacija je u Ujedinjenom Kraljevstvu. U posljednjih mjesec dana, broj oboljelih povećao se za 1237, a ukupno je zabilježeno 1545 slučajeva. Slovenija je potvrdila prvi slučaj indijskog soja.

“Znamo da je riječ o mladiću koji se vratio iz Indije, pa je epidemiološki jasno gdje je izvor zaraze. Takođe znamo da se ne radi o ozbiljnom slučaju bolesti i još nismo otkrili veliki broj sekundarnih slučajeva”, rekao je MATEJA LOGAR, vođa Savjetodavne grupe za Covid-19, Slovenija.

Ovaj soj ima dvije ključne mutacije. Jednu dijeli sa kalifornijskim, a drugu sa južnoafričkim sojem koronavirusa. Prema dostupnim podacima, širi se od 20 do čak 50 posto brže.

“Pokazuje nekakve karakteristike imunoinvazivnosti i povećane infektivnosti, one karakteristike koje smo vidjeli da postoje u britanskom soju i nekim podsojevima, kao i u južnoafričkom ili brazilskom soju”, kazao je ZLATKO TROBONjAČA, profesor na Medicinskom fakultetu u Mostaru.

Pitanje svih pitanja – jesu li dostupne vakcine efikasne? Za sada nema preciznih podataka, ali ohrabrujuće informacije stižu za Covaxin, vakcinu proizvedenu u Indiji. Saopštenja Evropske agencije za lijekove svode se na to da bi vakcine Pfizer i Moderna “mogle pružiti” dovoljnu zaštitu, a da bi i AstraZeneca i Johnson$Johnson “trebale biti efikasne”.

Pošto nam je praktično na pragu, treba očekivati da bi novi soj uskoro mogao stići u Bosnu i Hercegovinu, kažu stručnjaci. Posebne pripreme nema, a njegovo širenje neće se moći spriječiti. Naša najbolja šansa je vakcinacija.

“Cijepljenje znamo da pomaže i da štiti od virusa, prema tome što brže procijepite populaciju, to ćete više populaciju zaštiti od tog virusa. To je trenutno jedini način. Drugi način bi bio nekakav lockdown, zatvaranje i onemogućavanje putovanja i kretanja ljudi, odnosno ulaska u zemlju, a to znamo da je praktički u ovom trenutku nemoguće”, dodao je Trbonjača.

Lakše reći nego učiniti, jer vakcinacija u našoj zemlji i dalje ide jako sporo. Svjetska zdravstvena organizacija označila je ovaj soj kao soj sa zabrinjavajućim mutacijama. Tu oznaku dobili su i britanski, južnoafrički i brazilski soj koronavirusa. Prema podacima globalne inicijative za nauku, u svijetu je od indijskog soja do sada oboljelo oko 4.800 ljudi.

(StarMo)