Naslovnica Život Index: Bandić ima i diplomatski pasoš

Index: Bandić ima i diplomatski pasoš

580
Milan Bandić

Zagreb — Zagrebački gradonačelnik i višestruki USKOK-ov optuženik Milan Bandić ima diplomatski pasoš Republike Hrvatske, potvrđeno je portalu Index.h iz Ministarstva vanjskih i evropskih poslova (MVEP) Hrvatske.

“Prema Zakonu o putnim ispravama hrvatskih građana, član 9.c, tačka 21., gradonačelnik Grada Zagreba ima pravo na diplomatski pasoš za potrebe službenog putovanja u inostranstvo. Istim zakonom propisani su svrha i uslovi korištenja diplomatskog pasoša. Gradonačelniku Grada Zagreba Milanu Bandiću izdat je diplomatski pasoš 16. juna 2015. godine s rokom važnosti do 16. juna 2020. godine”, odgovorili su na Indexovo pitanje iz MVEP-a RH.

Podsjećanja radi, Index.hr je juče objavio potvrdu Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine da Bandić ima bosanskohercegovačko državljanstvo.

Index.hr još podsjeća da je BiH “omiljena destinacija mnogih bjegunaca od hrvatskog pravosuđa, od kojih su najpoznatiji bivši pravosnažno osuđeni ratni zločinac Branimir Glavaš, odbjegli tajkun Miroslav Kutle i Zdravko Mamić”.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)