Naslovnica Mostar Incijative “životnog značaja” vijećnice Nataše Jekić

Incijative “životnog značaja” vijećnice Nataše Jekić

202
Nataša Jekić

Mostar — Vijećnica Gradskog vijeća Mostara Nataša Jekić uputila je Gradskom vijeću dvije inicijative “od životnog značaja za građane Mostara” – piše mostarski.ba.

Nakon što joj se na konsultacijama za građane obratila grupa roditelja djece sa jezično-govornim poteškoćama Jekić je uputila Inicijativu za zapošljavanje logopeda, prvenstveno u Domu zdravlja “Stari grad” Mostar, ali i drugim zdravstvenim predškolskim ustanovama.

Vijećnica je un proceduru poslala i inicijativu za aktiviranje pitanja obnove i izgradnje stanova u zgradi na adresi Konak br. 1, te rješavanje stambenog pitanja stanara koji su 29 godina podstanari u svom gradu.

Poremećaji izgovora registrovani su kod više od 30 posto predškolske djece u svijetu, a prema podacima iz mostarskih vrtića čak više od 50 posto.

Direktorica JU “Dječiji vrtići Mostar” Danijela Kegelj potvrdila je da je od 460 mališana koji su pohađali vrtiće u prošloj školskoj godini, njih 260, dakle više od polovine, imalo neki jezično-govorni poremećaj.

Nažalost, u 6 vrtića sa koliko raspolaže ova ustanova, zaposlen je samo jedan logoped.

Identična situacija je u drugoj ustanovi u gradu, JU “Dječiji vrtići Ciciban ” Mostar.

S druge strane oko 50 stanara zgrade Konak br.1, već 29 godina čeka na obnovu svojih, u ratu porušenih domova. Mnogi od njih više nisu među živima i taj dan neće dočekati.

Od 8 porodica koliko ih je živjelo u ovoj zgradi, danas ih je nažalost samo 6.
Preminuli su članovi dvije kompletne porodice Petuša i Galić. One nemaju nasljednika, pa ni stanarsko pravo.

Članovi šest preostalih porodica nade polažu u lokalnu vlast, sa molbom da iznađu način kako da konačno riješe njihov višedecenijski problem.

Svi dosadašnji pokušaji su završili pustim obećanjima, bez konkretnog rezultata.

(StarMo)