Naslovnica Život Incident: Sudarili se grčki i turski brod

Incident: Sudarili se grčki i turski brod

404

Ankara/Atina — Grčki i turski vojni brod učestvovali su danas u “blažem sudaru” tokom spora na istoku Sredozemnog mora, što je izvor iz grčkog Ministarstva odbrane incident nazvao nesrećnim slučajem, a Ankara provokacijom.

Tenzije između dvije članice NATO-a su u porastu od početka sedmica, kada je Turska poslala istraživački brod u region u pratnji bojevih brodova radi mapiranja pomorske teritorije s ciljem mogućeg bušenja za naftom i gasom u oblasti na koju pravo polažu Ankara i Atina.

Turski istraživački brod “Oruc reis” kreće se između Kipra i grčkog ostrva Krit pod budnim okom više grčkih fregata. Jedna od fregata nedavno se približila istraživačkom brodu i našla se na putu jednog od turskih brodova iz pratnje “Kemal reisu”.

Grčka fregata je izvršila manevar kako bi izbjegla direktan sudar i dotakla je zadnji dio turskog broda, što je izvor iz grčkog Ministarstva odbrane ocijenio kao “manji sudar” i nijedan od brodova nije oštećen.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Cavusoglu rekao je da Atina treba da djeluje razumno i pozvao je EU da prestane da “povlađuje” Grčkoj pred sastanak šefova diplomatija o sporu u Mediteranu, prenose federalna.ba i Srna.

(StarMo)