Naslovnica BiH Imunolog: Ne novi lockdown, ali nastava online

Imunolog: Ne novi lockdown, ali nastava online

203

Sarajevo — Za imunologa Jasenka Karamehića sadašnja epidemiološka situacija u BiH i svijetu nije ništa novo, očekivana je. Za BiH ne preporučuje novi lockdown jer naša privreda to ne bi mogla izdržati, a stanje bi se moglo poboljšati vakcinom za koju kaže da se uskoro očekuje i kod nas.

– Više se faktora ‘poklopilo’. Jesen kao godišnje doba ide na ruku virusu i virusnim oboljenjima, sezonska gripa i ova aktuelna pandemija. Sve do proizvodnje efikasne vakcine i specifičnog lijeka, ne možemo bolje stanje ni očekivati – kazao je u razgovoru za Fenu prof. dr. Karamehić, prenosi federalna.ba.

Umjereni optimista, na osnovu činjenica prof. dr. Karamehić kaže da nam u prilog ne ide niti to da se stanovništvo tokom godišnjih odmora nije pridržavalo svih epidemioloških mjera, a počela je i nova školska godina.

– Nastava koja se odvija u školama bolja je i kvalitetnija, ali sad nije vrijeme za to. Sad su najvažniji životi učenika i studenata. Zato preporučujem online nastavu, koja je zasad najsigurnija. To je jedini normalan način održavanja nastave da bi se spriječilo širenje ove infekcije, zasad – naglasio je.

Profesor Karamehić ističe da se stanovništvo u BiH u početku pridržavalo strogih mjera lockdowna ‘koji je morao biti uveden’, ali se možda naš narod i umorio od toga.

– Krizni štabovi su tad to dobro uradili, nismo imali katastrofalne scenarije kao neke od države (Italija, Španija, SAD, Brazil…). Međutim, ne preporučujem novi lockdown jer naša privreda to ne bi mogla izdržati. Ipak, neke mjere moraju biti. Možda lokalno zatvaranje, ali nikako na nivou države – sugerirao je.

Apelirao je na stanovništvo da se pridržava određenih mjera koje su preporučene, a ‘svi ih već znamo napamet’. Kao pozitivan primjer dobre epidemiološke situacije navodi države Azije gdje je sve i počelo, ali je stanovništvo disciplinirano i strogo se pridržava restriktivnih mjera.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)