Naslovnica Život Imenovan novi biskup u Mostaru

Imenovan novi biskup u Mostaru

179
foto: Fena

Mostar — U Katedrali Marije Majke Crkve u Mostaru u ponedjeljak je, na blagdan Uznesenja Svetog Križa, slavljena sveta misa prilikom koje je ustoličen mostarsko-duvanjski biskup i trajni upravitelj trebinjsko-mrkanski Petar Palić.

Prije obreda ustoličenja biskup Ratko Perić osvrnuo se na sve godine svoje službe i zahvalio i na radostima i na nevoljama s kojima se susretao.

Nakon toga je uslijedio obred ustoličenja biskupa Petra Palića, prenose bh. portali, pozivajući se na Fenu.

Savjetnik Apostolske nuncijature u Bosni i Hercegovini Amaury Medina Blanco pročitao je na latinskom, a potom na hrvatskom jeziku Papinu bulu – apostolsko pismo imenovanja biskupa Petra Palića mostarsko duvanjskim biskupom i trajnim upraviteljem mrkanskim.

Uslijedilo je predavanje biskupova štapa. Apostolski nuncij u BiH Luigi Pezzuto pratio je Palića do biskupove stolice te mu je biskup Perić predao svoj štap koji simbolizira pastirsku službu i upravljanje biskupijom.

U svojoj propovijedi biskup Petar Palić je uz ostalo istakao kako sanja BiH kao zemlju ravnopravnih u kojoj ima mjesta za dostojanstven život svakog čovjeka.

– Želim sanjati o ovoj zemlji kao zemlji mira, sloge i skladnoga napretka, bez ikakvih ucjena, pritisaka i prijetnji u kojoj ne vlada pravo jačega nego uzajamno poštovanje i razumijevanje – kazao je Palić.

Inače, Petar Palić rođen je u Prištini, 3. jula 1972., u porodici janjevačkih Hrvata. Nakon osnovne škole pohađao je Klasičnu gimnaziju u Skoplju i Subotici, te Katolički bogoslovni fakultet u Zagrebu.

Za svećenika Dubrovačke biskupije zaređen je 1. juna 1996. godine. U oktobru 2005. godine upisao je postdiplomski studij teologije na Teološkom fakultetu Karl-Franzens Univerziteta u Grazu, a istovremeno mu je mons. Egon Kapellari, biskup biskupije Graz-Seckau, povjerio upravu župe Dobl, kojom je upravljao do septembra 2008.

Na tom Univerzitetu je postigao doktorat iz teologije 2009. godine, s temom Za kulturu života. Zauzimanje Crkve u Hrvatskoj za kulturu života na temelju enciklike Evanđelje života od 1995-2005.

U biskupiji je obavljao službu predstojnika Katehetskog ureda, ličnog sekretara dubrovačkog biskupa, direktora Ustanove za uzdržavanje klera i drugih crkvenih službenika. Od 2011. do 2017. obavljao je službu generalnog vikara Dubrovačke biskupije. Godine 2003. bio je predsjednik Središnjeg odbora za pripremu posjete pape Ivana Pavla II Dubrovniku te predsjednik Organizacijskog odbora Susreta hrvatske katoličke mladeži u Dubrovniku 2014. Bio je i član Vijeća HBK za katehizaciju i novu evangelizaciju. Od 2017. vrši službu generalnog sekretara Hrvatske biskupske konferencije.

Papa Franjo imenovao ga je hvarskim biskupom, 9. marta 2018. Zaređen je za biskupa 30. aprila 2018. u hvarskoj katedrali, te ujedno preuzeo upravljanje biskupijom. Glavni zareditelj bio je Želimir Puljić, zadarski nadbiskup, a suzareditelji Slobodan Štambuk, hvarski biskup u miru, i Mate Uzinić, dubrovački biskup.

(StarMo)