Naslovnica Život “Ima rata i bez oružja…”

“Ima rata i bez oružja…”

156

Sarajevo — O posljednjim dešavanjima u vezi sa invazijom Rusije na Ukrajinu za Dnevnik 2 Federalne televizije je govorio vojnopolitički analitičar Đuro Kozar.

Što se tiče referenduma u Donbasu, Hersonu i Zaporižju o pripajanju Rusiji, Kozar ističe da je u ovom trenutku aktuelna eksploatacija okupiranih područja – to Putin smišljeno radi. Jer – ko napadne te regije, smatra se da je napao Rusiju.

“To će teško ići, Ukrajinci to neće dopustiti. S druge strane, međunarodna zajednica će sve učiniti da osnaži i naoruža ukrajinsku vojsku, koja bi mogla da spriječi nešto već viđeno 2014. godine, kada je Rusija anektirala Krim”, podsjeća Kozar.

A Moskva ima plan, ističe Kozar – jedan je aktiviranje oružja za masovno uništavanje. Tu je oko šest hiljada nuklearnih glava.

Što se mobilizacije tiče, Moskva je na to bila prinuđena – prema njihovom priznanju, pet hiljada im je ubijenih, dio je izmoren, snabdijevanje je loše.

“Mobilizacija će trajati mjesecima, nije to tako jednostavan posao – treba ih privesti u vojni stroj, obući i obučiti”, pojašnjava Kozar i dodaje kako ruski ministar odbrane Sergej Šojgu govori o 25 miliona rezervista. Kozar dalje smatra kako bi Moskva za zaštitu anektiranih područja trebala 500 hiljada rezervista.

Kozar na kraju kaže kako nikome rat u Ukrajini nije donio ništa dobro – najgore je Ukrajincima. U BiH je velika inflacija, velika je nesigurnost pred zimu – kako će se ljudi grijati… I to je jedan od odraza ukrajinske krize, navodi on.

“Ministar Selmo Cikotić je rekao da je BiH zasad sigurna – ja vjerujem u ono što on kaže. Ovdje postoji još i jak specijalni rat koji vodi ruska ambasada. Ima rata i bez oružja i bez pucanja i bez poginulih – koji destabilizuje određenu zemlju, pa i BiH”, zaključio je Kozar, prenosi portal federalna.ba.

(StarMo)