Naslovnica Izdvojeno Ima li rješenja za medicinski otpad?

Ima li rješenja za medicinski otpad?

613
foto: Facebook

Sarajevo/Mostar — Mostarci biju bitku sa odlaganjem medicinskog otpada u krugu bolnice. Na društvenim mrežama objavljene su alarmantne slike, a građani pokušavaju ukazati na ovaj problem i animirati vlasti da nešto poduzmu. No, još nema rješenja na vidiku, javio je u ponedjeljak Radio Slobodna Evropa.

Velike količine otpada iza bolnice predstavljaju komunalni bolnički otpad, koji se nakupljao za vrijeme blokade deponije Uborak u junu, objašnjava glasnogovornica SKB Mostar, Adrijana Pandža.

“Znači, istina je da su se u tom otpadu nalazile boce od infuzije, maskice za lice, rukavice bez tragova zaprljenja, pelene i slični materijali, ali sve nabrojano spada u bezopasni bolnički otpad, što je i potvrdila Federalna inspekcija zdravstva, koji su naknadno dolazili i provjeravali o čemu se radi”, izjavila je za RSE Pandža.

Nagomilani otpad u krugu bolnice na Bijelom brijegu samo je dokaz da su vlasti medicinski otpad godinama odlagale na deponiju Uborak, tvrdi Nijaz Hodžić, član Udruženja građana “Jer nas se tiče”, koje je organiziralo blokadu deponije prije više od tri mjeseca.

“Znači, oni su od prvog dana znali za taj problem i nisu ga rješavali. Nisu ga riješili ni dan-danas. Taj otpad sadrži sve ono što ne treba da dođe na deponiju Uborak”, rekao je Hodžić.

U SKB Mostar još kažu da nema solucije za zbrinjavanje nagomilanog otpada, a institucije još nisu ponudile nikakvo rješenje.

“Nakon neprihvaćanja ovog smeća u Uborku, mi sada razdvajamo smeće na način da uistinu potpuno bezopasne stvari i materijale stavljamo u medicinski otpad, što nam stvara velike financijske račune”, kazala je Pandža.

U nevladinom sektoru kažu kako vlasti još uvijek ne preduzimaju ništa, pa nije jasno čime će ovaj problem rezultirati. Nijaz Hodžić iz Udruženja “Jer nas se tiče” kaže kako bi sada vlasti trebale naći firmu za zbrinjavanje medicinskog otpada, koji bi se trebao slati u spalionicu, objavio je RSE.

(StarMo)