Naslovnica Mostar Ima li pandemije u Mostaru?

Ima li pandemije u Mostaru?

601
Screenshot: FTV

Mostar — Dok cifre rastu, tokom istog vikenda, u nekolicini mostarskih restorana organizirani su koncerti na kojima se okupilo više stotina osoba. Poštivala se odluka o radnom vremenu, ali ne i epidemiološke mjere koje kažu kako u zatvorenom prostoru može biti do 30 osoba.

U Mostaru očito nikome nije zapelo za oko da su koncerti srbijanske folk ili hrvatske pop zvijezde kršenje naredbi Kriznog štaba Federacije BiH, ali i onog kantonalnog i, što je najvažnije, ugrožavanje javnog zdravlja. Inspektori su za koncerte saznali iz medija i zahvaljujući društvenim mrežama gdje se dijelila koncertna atmosfera, javila je Federalna televizija.

Inspekcijska služba Grada Mostara ima svega dva sanitarna inspektora i nemaju, kazano je za FTV, ovlaštenje da zatvore ugostiteljske objekte u kojima se krše epidemiološke mjere. Na kantonu je, rečeno je FTV-u, da budu doneseni propisi koji im to omogućavaju.

A njih nema. Inspektori mogu samo izreći novčane kazne i pokrenuti krivične prijave. Tako je u poruci kazao i ministar zdravstva i prvi čovjek Kriznog štaba HNK-a Goran Opsenica: „Krizni štabovi kantonalnih ministarstva zdravstva mogu predlagati vladama svojih kantona samo restriktivnije mjere spram procjene epidemiološke situacije, a kontrolu nad njihovim provođenjem ili poštivanjem mogu vršiti samo nadležne inspekcijske službe i policija“, prenosi federalna.ba.

Saznaje se da su u petak vršene preventivne inspekcijske kontrole. Ali, samo s upozorenjima kojih se, očito je, nisu svi pridržavali. O mlakim reakcijama na očito ugrožavanje javnog zdravlja FTV nije uspjela saznati više ni u kantonalnom, ali ni u federalnom inspektoratu. U nadležnosti policije, s druge strane, nije sankcioniranje kršenja epidemioloških mjera poput ovih za vikend. Provode samo neke od mjera – zabranu kretanja od 23 sata do 5 ujutro i kontrolu poštivanja radnog vremena do 23 sata.


„Dobiju prekršajni nalog i službena zabilješka se proslijedi nadležnoj inspekciji – u ovom slučaju Grad Mostar – na daljnje postupanje. Ona dalje zakonski tereti taj ugostiteljski objekat. Službenici na licu mjesta naplate mandatne kazne od 500 KM ili uruče prekršajni nalog“, objašnjava Ljudevit Marić, glasnogovornik MUP-a HNK-a.

Podijeljene nadležnosti, masa nejasnoća, zakon star 16 godina i različite odluke kriznih štabova dovele su do toga da pravila ne vrijede za svakog isto.

FTV javlja da nisu uspjeli saznati ni jesu li pjevači iz susjednih država koji su održali koncerte prijavljeni Uredu za strance i imaju li uopće dozvolu za nastup na ovom području. I Poreznoj upravi su ruke vezane jer, u skladu sa zakonom, koncerti im se više ne trebaju najavljivati, a organizator sve troškove prema državi izmiruje tek nakon odrađenog posla.

(StarMo)