Naslovnica Život Iluminacija i vatromet na Starom mostu

Iluminacija i vatromet na Starom mostu

373
foto: Centar za mir i multietničku saradnju

Mostar — – Centar za mir i multietničku saradnju večeras je na poseban način obilježio godišnjicu ponovne izgradnje Starog mosta, saopšteno je iz tog Centra.

Upriličena je nesvakidašnja iluminacija na pročelju Starog mosta, koju su pratili vatromet i taktovi Šantićeve „Emine“ na trubi, za koju je notni zapis napisao maestro Đelo Jusić.

“Na taj način želimo i ovog puta poslati poruku zahvalnosti i poštovanja kako državama, organizacijama tako i pojedincima koji su najdirektnije učestvovali u promoviranju i uspješnoj realizaciji ideje da Stari most na rijeci Neretvi u Mostaru bude građen kao međunarodni projekat i UNESCO spomenik u slavu mira, zajedništva i saradnje.

Naime, zbog objektivnih okolnosti uslovljenih sveprisutnom opasnošću od širenja pandemije koronavirusa Centar za mir je ove godine otkazao održavanje tradicionalne međunarodne manifestacije “Mostar ne zaboravlja prijatelje”, kojom je svakog 23.jula obilježavana godišnjica ponovne izgradnje Starog mosta, te dodjeljivane nagrade i priznanja zaslužnim pojedincima”, stoji u saopštenju Centra.

Manifestaciju “Mostar ne zaboravlja prijatelje” Centar za mir je utemeljio na kraju svečanog završetka izgradnje Starog mosta, 23. jula 2004. godine. Laureati priznanja “Mostar Peace Connection” bile su brojne svjetski poznate ličnosti poput Nelsona Mandele, Vatzlava Havela, Muhameda El Baradeija, Roberta Gelbarda, Sulejmana Demirela, Ivice Račana, Federica Mayora, Irine Bokove, Sergea Brammertza, Carmela Aguisua, i brojnih drugih.

Također, nagrada “Mimar mira” u proteklim godinama dodijeljena je brojnim zaslužnim pojedincima za njihov jasan, odgovoran i prepoznatljiv društveni angažman i doprinos građenju i afirmaciji mira, suživota i obnove međunacionalnog povjerenja na ovim prostorima. A posljednjih godina utemeljena je i povelja mira koju su potpisali premijer BiH, Grčke, Sjeverne Makedonije, Crne Gore.

Ovogodišnje obilježavanje pomogao je BH Telecom, javili su iz Centra za mir i multietničku saradnju Mostar.

(StarMo)