Naslovnica BiH Ilijaš: Ekshumacija posmrtnih ostataka tri ubijene osobe

Ilijaš: Ekshumacija posmrtnih ostataka tri ubijene osobe

107
foto arhiva

Ilijaš — U mjestu Malešići, u opštini Ilijaš, počela je ekshumacija posmrtnih ostataka tri osobe, a na terenu se nalazi istražitelj Posebnog odjeljenja za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine, koji po nalogu tužioca, koordiniše rad svih osoba koje učestvuju u procesu ekshumacije.

Prema preliminarnim informacijama, do koji su došli predstavnici Tužilaštva BiH i Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), na navedenoj lokaciji trebali bi se nalaziti posmrtni ostaci troje članova porodice bošnjačke nacionalnosti, sa područja Ilijaša, koji su na navedenoj lokaciji, ubijeni i ukopani 1992. godine.

Na mjestu eskhumacije, uz istražitelja Posebnog odjeljenja za ratne zločine, prisutni su i policijski službenici SIPA-a, ljekar patolog sudske medicine, predstavnici Instituta za nestale osobe (INO) BiH, ICMP-a u BiH, kao i potrebni radnici i mehanizacija, te policijski službenici koji vrše osiguranje lokacije.

S obzirom da se radi o ekshumaciji, gdje se vrše potrebni mašinski radovi na uklanjanju zemlje, na mjestu događaja su prisutni predstavnici preduzeća nadležnog za auto-ceste, kao i stručna osoba geodetsko-građevinske struke.

(StarMo)