Naslovnica Politika IFIMES: Dodik doživio debakl – Novalićev sukob sa političko-mafijaškim strukturama

IFIMES: Dodik doživio debakl – Novalićev sukob sa političko-mafijaškim strukturama

604
Milorad Dodik

Ljubljana — Aktualni član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik (SNSD) osim što je od Republike Srpske (RS) “napravio najveći klaster pandemije Covid-19 u regionu”, pandemiju je pokušao iskoristiti, “da dodatno izvrši pripreme za moguću secesiju od Bosne i Hercegovine” – piše Institut IFIMES u svojoj analizi regionalnih političkih zbivanja.

“Iako se Dodik trudio, da za vrijeme pandemije Covid-19 prikaže, da je entitet Republika Srpska samostalna jedinica, koja može nesmetano funkcionirati mimo BiH i da je „snažniji“ entitet od Federacije BiH, Milorad Dodik je doživio debakl, ne samo zdravstveni, nego i političko-financijski. Ilustrativan je primjer, da se nedavno niko nije prijavio na aukciji novih obveznica Vlade Republike Srpske, što predstavlja jasan znak nepovjerenja, da se te obveznice kasnije ne mogu i unovčiti” – piše IFIMES.

U analizi se dalje tvrdi da je Milorad Dodik “pandan Mila Đukanovića, predsjednika Crne Gore, koji diktatorski vlada tom državom već 31 godinu”.

“Dodik sinkronizirano pomaže postojeću krizu u Crnoj Gori, koju je izazvao Đukanović. Zanimljivo je, da je Đukanović u nekoliko navrata u svojim javnim istupima naveo, da je Milorad Dodik „problem BiH“, a u nijednom momentu nije izrekao kritike na račun Dodika, a koje redovno upućuje prema predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću (SNS). Savezništvo i međusobna poslovna saradnja Dodika i Đukanovića vuku svoje korijene još iz vremena rata u Bosni i Hercegovini (1992-1995) kada su se obojica bavili krijumčarenjem (švercem) visokotarifne robe, prvenstveno cigareta i nafte, i iz tog perioda obojica nose svoje nadimke Milorad Dodik „Mile Ronhill“ i Milo Đukanovića „Mr. Philip Morris“” – stoji u analizi.

U analizi zbivanja u FBiH, IFIMES piše kako se premijer ovog BH entiteta našao “u sukobu sa političko-mafijaškim strukturama”, jer je, kako se tvrdi “zaustavio pljačku” aluminijskog kombinata „Aluminij“ Mostar, te “nastoji oporezovati razne vrste kladionica, koje godinama izbjegavaju plaćati više desetina miliona eura poreza u budžet, umjesto toga plaćaju „pokroviteljski reket“ političkoj stranci Hrvatska demokratska zajednica (HDZBiH) odnosno njenom čelniku akademiku Draganu Čoviću”.

“Zbog toga će se u narednom periodu nastaviti orkestrirani napadi na premijera Novalića i njegove najbliže saradnike, producirati nove afere, kako bi se iznudila njegova ostavka i da bi premijersku poziciju preuzela zamjenica premijera Jelka Miličević (HDZBiH) i tako u nedogled odložilo formiranje nove Vlade Federacije BiH, iako je od izbora prošlo već 20 mjeseci. Tako bi HDZBiH pored predsjednika Federacije BiH Marinka Čavare preuzeo i poziciju premijera tog entiteta” – stoji u analizi IFIMES-a.

(StarMo)