Naslovnica Mostar IDPI predlaže: Odrediti udio naroda po kantonima…

IDPI predlaže: Odrediti udio naroda po kantonima…

158
foto: Fena

Mostar — Institut za društveno-politička istraživanja (IDPI) Mostar predstavio je svoje prijedloge izmjena Izbornog zakona BiH koji, kako je rečeno na panel diskusiji, mogu poslužiti kao rezervoar operativnih mehanizama i institucionalnih rješenja za postizanje kompromisa kojim bi se ispoštovale odluke Ustavnog suda BiH i Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu.

– Prva polovina 2021. godine ili početak njene druge polovine bio bi neki optimalan period u kojem bi politički akteri mogli postići kompromis. Naši modeli im stoje na raspolaganju. Ne očekujem da bilo ko naše modele prepiše od a do ž, ali mislim da oni nude jedan rezervoar operativnih mehanizama, institucionalnih rješenja pa i načela koji mogu biti inspiracija za konkretne izmjerene Izbornog zakona – kazao je u izjavi za medije član stručnog tima IDPI-a Milan Sitarski.

Istakao je kako se nada da će se sljedeće godine, po uzoru na dogovor o mostarskim izborima, postići sporazum i o izmjenama Izbornog zakona.

– Nadam se da će poslije održavanja izbora u Mostaru, pošto predizborna atmosfera nije pogodno okruženje za postizanje kompromisa, barem u prvoj polovini 2021. godine doći do deblokade u pregovorima o izmjenama Izbornog zakona. Mislim da je to posljednja prilika jer opet ulazimo u rizik da nam se izbori 2022. godine održe s rupom u Izbornom zakonu – kazao je Sitarski, prenosi Fena.

Predsjednik Skupštine i član stručnog tima IDPI-a Ivan Vukoja naglasio je kako se presude Ustavnog suda i Evropskog suda za ljudska prava ne isključuju nego nadopunjuju, a kako bi se te presude ispoštovale u bh. izbornom zakonodavstvu IDPI je predložio uvođenje “koeficijenta izbornih bodova”.

– Upotrebom matematičkog modela kojeg smo nazvali koeficijent izbornih bodova zapravo uopće ne mijenjamo granice postojećih izbornih jedinica i ukidamo obavezu da se kandidati nacionalno izjašnjavaju. Legitimitet zastupanja konstitutivnih naroda za ona tijela koja je Ustav namijenio takvom zastupanju osigurali smo primjenom matematičke formule koja se vrlo jednostavno sastoji u tome da u kantonu kao izbornoj jedinici imamo koeficijent izbornih bodova koji se dobije na način da se odredi udio jednog naroda, recimo Hrvata u jednom kantonu u odnosu na ukupan broj Hrvata u FBiH – pojasnio je Vukoja.

Dodao je kako je moguće uvođenjem tzv. demosa jasno uspostaviti vezu između onih koji biraju i onih koji su birani.

– Specifični dodatak koji smo napravili, koji se do sada nije koristio, je to da smo uveli specifične demose, čime smo jasno i precizno definirali ko čini virtuelnu jedinicu za izbor kojeg tijela, odnosno kojeg člana u pojedinom tijelu. Smatram da je to jedna od velikih prednosti ovog modela. On nudi transparentom i prohodnost na način da birači mogu znati kome su dali svoj glas i da ga nakon nekog vremena mogu pozvati na odgovornost, mogu znati je li taj glas urodio onim rezultatom koji su oni htjeli – kazao je Vukoja.

Rasprava “IDPI prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH” održana je u okviru ciklusa panel diskusija upriličenog u povodu 25. godišnjice Daytonskog mirovnog sporazuma.

(StarMo)