Naslovnica Život “Identitluk” osvojio publiku u Jajcu

“Identitluk” osvojio publiku u Jajcu

322

Mostar — Publika na 39. Pozorišnim igrama BiH u Jajcu nije krila zadovoljstvo predstavom „Identitluk“, koja je sinoć odigrana u okviru takmičarskog programa spomenutog festivala, saopšteno je iz Hrvatskog narodnog kazališta Mostar.

Predstava „Identitluk“ stekla je popularnost u kratkom vremenu, a oduševljenje jajačke publike još je jedan dokaz kako omiljenost ove predstave nije bez razloga, dodaje se u saopštenju. „Identitluk“ je koprodukcijski projekat mostarskih teatarskih kuća Hrvatskog narodnog kazališta, Narodnog pozorišta i Studija za izvedbene umjetnosti, nastao po motivima knjige Amina Maaloufa „U ime identiteta“ i pod rediteljskom palicom Tanje Miletić Oručević.

Jedan od najznačajnijih teatarskih festivala u Bosni i Hercegovini, Pozorišne/Kazališne igre BiH, počeo je 28. augusta i traje do 3. septembra 2020. godine. U takmičarskom dijelu, osim „Identitluka“, još je pet predstava koje su prošle selekciju od 14 koliko ih je bilo u konkurenciji: „Ukulele Jam“ Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, „Škola za žene“ Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banja Luke, „Dogville“ Narodnog pozorišta Sarajevo, „Pijana noć 1918.“ Narodnog pozorišta Tuzla i „Nije čovjek ko ne umre“ Pozorišta Prijedor.

Osim izvedbi predstava na programu festivala su tematski okrugli stolovi, radionice i promocije knjiga. Prije izvedbe „Identitluka“ predstavljena je monografija „25 godina HNK Mostar“. O monografiji su govorili dramaturginja i redatiljica Dubravka Zrnčić Kulenović, direktor HNK Mostar Ivan Vukoja i umjetnički savjetnik HNK Mostar Dragan Komadina.

Penzionisai dramski prvak HNK Mostar Velimir Pšeničnik Njirić preuzeo je ključ grada Jajca koji će brižno čuvati sedam festivalskih dana.

(StarMo)